EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Закон за горите: Сходство в позициите?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Закон за горите: Сходство в позициите?

mail14:00 | 22.06.2012прегледи 729 коментарикоментари 0


Идеите на поддръжниците на поправките в Закона за горите, върху които беше наложено президентско вето, както и противниците на тези промени в закона, имат сходни идеи, а различията им са минимални. Това заяви пред Нова телевизия Ваня Бижева от Гражданска коалиция „Природа за хората и регионите". Тя обясни, че на Витоша няма защитени морени и че това е мит.
Петко Цветков от Българска Фондация Биоразнообразие не се съгласи с тезата й и допълни: „Тези поправки в Закона за горите са основно направени, за да се пусне Цеко Минев безпроблемно да застроява Витоша, да се избегне плана за управление на планината, който забранява промяна предназначението на земите".
„Той говори, че някой иска да заграбва нещо. Текстът, който ние предложихме, е да регулираме по някакъв нормален начин инвестициите в спортната инфраструктура", опонира Бижева.
„Ние сме също против изчезването на горите и безконтролната сеч, ние сме против бетонирането на планините по какъвто и да е начин. Единствено сме с някакви различия по отношение на инвестициите", каза още Бижева. Тя допълни, че единственият начин да се предотврати евентуална приватизация и безконтролно бетониране на планините е земите там да са публично-държавна собственост.
„Ние искаме инвеститори, но тези инвеститори да следват закона, да не го виждат като врата в полето и да се случи това, което се случи на Банско", каза от своя страна Петко Цветков. По думите му проблемът с Банско е, че ситуацията там е пример за това как се позволява застрояване в дадени размери, но реалното ползване на територия за строеж е двойно повече.
Цветков каза, че това, което протестиращите срещу Закона за горите искат, е да има ясен контрол върху това, което се случва, без да се стига до приватизация и продажба. По думите на Бижева, единственият начин това да се стане е териториите да останат публично-държавни.
По въпроса за това кой кого организира, Бижева каза, че т. нар. контрапротест в защита на поправките в Закона за горите е организиран от коалицията „Природа за хората и регионите", заедно с местни инициативни групи. Тя обвини журналистите в това, че тенденциозно задават въпросите си на протестиращите от тази страна.
„Аз не казвам, че представлявам народа, а хората от планинските региони", допълни Бижева.
Петко Цветков каза: „Това, което се случи на Орлов мост, беше една спонтанна гражданска реакция".
 


Тагове: гори, закон
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3886