EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Заемите за жилище поевтиняват, потребителските поскъпват

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Заемите за жилище поевтиняват, потребителските поскъпват

mail14:00 | 22.04.2010прегледи 863 коментарикоментари 0


Първият пролетен месец отмина без особена активност на банките по отношение корекции на условията по кредити. Разбира се опити не липсваха, но те далеч не бяха така многобройни, както през февруари. И докато през февруари всички Индекси МОИТЕ ПАРИ се понижиха, не така стоят нещата през март. Тези по потребителски кредити, противно на февруари завишиха своите стойности. Индексите на ипотечните кредити продължават тенденцията от септември м.г., а именно към понижение.

Потребителски кредити без поръчител

След краткия период от 2 месеца на спад, индексът отново нарасна. Повишението е минимално, но въпреки това сложи край на оформилата се положителна тенденция. Макар и банките да не бяха особено активни през март по отношение негарантираните заеми, все пак промени не липсваха. За жалост, обаче, не станахме свидетели на по-ниски стойности на индекса. Само две банки промениха условията си по този тип заеми, като едната от тях ги влоши, а другата подобри. Това доведе до повишаване на стойността му до ниво от 18.46%.
УниКредит БУЛБАНК беше банката, която влоши своите предложения. Завишението по най-доброто й предложение е с 2.70 п.п. Причините са комплексни и се ограничават в предефиниране на лихвените нива по заемите и таксите по усвояването им. Ефектът върху индекса е 22 базисни пункта прибавени към стойността му.
Подобрение при заемите без поръчител през март отчитаме при Райфайзенбанк. Там най-доброто предложение е с 2.67 п.п. по-добро. Причината – 1.50 п.п. по-ниска лихва и отпадане на таксата за разглеждане на документи, която беше 40 лв. Въведените корекции са във връзка с промоционалната кампания на банката, която продължава до края на юни. Естествено тази промяна не остана без отражение върху индекса. Тя допринесе за понижението му със 17 базисни пункта.

Потребителски кредити с поръчител

Независимо, че основната тенденция през март да беше понижаване на лихви, индексът не успя да понижи своята стойност. Дори напротив, повиши я до 17.30%. Причината за това са корекциите при 4 от банките включени в състава му. През изминалия месец 2 от тях влошиха своите предложения и това рефлектира негативно върху настоящата стойност на индекса.
Първата от банките с влошени предложения е Алианц Банк България. Поскъпването на най-добрата й оферта е с 32 базисни пункта и се дължи на завишението на таксата за усвояване на кредита. Тя нарасна от 2% на 2.50%.
С по-скъпа оферта през март беше и УниКредит БУЛБАНК. И тук причините за поскъпването са в резултат на предефиниране на лихвените нива по заемите и таксите по усвояването им. С 2.68 п.п. поскъпна най-доброто предложение на банката, което повлия индекса добавяйки 22 б.п. към стойността му.
Банките с подобрени условия бяха Райфайзенбанк и МКБ Юнионбанк.
Райфайзенбанк постигна оферта с 2.23 п.п. по-добра от досегашната си. Факторът за това е както при индекса на потребителските кредити без поръчител – понижение на лихвата с 1.50 п.п. и отпадане на таксата за разглеждане на документи. Тези положителни промени повлияват положително и индекса, като намаляват размерът му с 14 базисни пункта.
МКБ Юнионбанк успя да подобри най-добрата си оферта с 39 базисни пункта. Банката постигна това като премахна 75-те лева за разглеждане на документи. Част от този положителен ефект бе неутрализиран от въвеждането на такса за усвояване на кредита в размер на 2.50%. Теглото, обаче, на банката в индекса не е достатъчно високо и така на практика корекциите по нейните оферти остават без отражение върху него.

Ипотечни кредити – BGN

Месец март отмина под знака на подобряващи се предложения на банките. Израз на това е новата стойност на индекса – 11.02%. Три банки предопределиха тази стойност, като две от тях подобриха своите предложения.
Първата банка с по-добро предложение е ОББ. Там подобрението е с 1.09 п.п., като основание за това е понижението на лихвите на банката с 1 п.п. Тази корекция от своя страна коригира положително и стойността на индекса, като я намалява с 26 базисни пункта. Второто подобрено предложение беше на Райфайзенбанк. С 29 базисни пункта е по-изгодно то в сравнение със старото най-добро предложение на банката. Резултатът е в следствие понижение на лихвата с 0.50 п.п. Това, обаче, не спомага да се понижи стойността на индекса, тъй като теглото на банката е недостатъчно, за да го повлияе.
С влошена оферта при левовите заеми беше единствено Алианц Банк България. Тя поскъпна с 36 базисни пункта. Причините: Въпреки, че банката намали еднократната административна такса от 2% на 1.75% от размера на кредита, тя въведе годишна такса за управление на кредитите в размер на 0.40%  годишно от  остатъка по главницата. Така понижението на едната такса бе неутрализирано от повишението на другата, дори нещо повече – допълнително оскъпи офертата. Независимо от това, в резултат на ниския дял на банката в структурата на индекса тя не оказва негативно влияние върху него.

Ипотечни кредити – EUR

ри евровите заеми банките също положиха усилия за подобряване на офертите и резултатът е индекс по-нисък с 14 базисни пункта. Понижението до 9.60% не може да се отчете като високо, но все пак затвърждава тенденцията на поевтиняващи заеми. Четири банки определиха настоящата стойност на индекса, като 3 от тях бяха с положителни промени и 1 с влошени.
Една от банките с по-добри предложения е ОББ. Тя понижи цената на най-добрата си оферта с 1.08 п.п., като причината за това е по-ниската с 1 п.п. лихва по заема. Корекцията рефлектира върху индекса, като отне 10 базисни пункта от стойността му.
Societe Generale Експресбанк също предложи новости за своите клиенти, като понижи лихвите по евровите си заеми. Понижението с 20 б.п. на лихвата по най-доброто предложение на банката доведе до поевтиняването на офертата с 22 б.п. и до намаляване на индекса с 1 б.п.
Райфайзенбанк е последната от банките с положителни промени. Тя подобрява своята най-добра оферта със 71 б.п. Постигането на този резултат се дължи на предлагането на нов продукт, който е част от кампанията на банката за по-евтини заеми. Той е с по-добри характеристики от досегашния най-добър такъв и това спомага стойността на индекса да бъде понижена със 7 б.п.
Единствената банка с влошени параметри по кредитните си продукти беше Алианц Банк България. Офертата, включена в индекса поскъпна с 37 б.п., като причините са аналогични на тези при левовия индекс. Въпреки, че банката намали еднократната административна такса от 2% на 1.75% от размера на кредита, тя въведе годишна такса за управление на кредитите в размер на 0.40% годишно от  остатъка по главницата. С тези корекции банката добави 3 базисни пункта върху стойността на индекса.
ЕКИП НА МОИТЕ ПАРИ
„МОИТЕ ПАРИ” - Българският Финансов Пътеводител
www.moitepari.bg


Тагове: заеми, жилища
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg