EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Задължително софтуер за управление на продажбите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Задължително софтуер за управление на продажбите

mail06:15 | 07.03.2018прегледи 6931 коментарикоментари 0


След продължителни спорове в пленарната зала на Народното събрание мнозинството въведе задължението всички търговски обекти и електронни магазини да публикуват версия на софтуер за управление на продажбите, която да е одобрена от Националната агенция по приходите, съобщи БНР. Промените бяха прокарани в Закона за митниците, с който в преходните и заключителни разпоредби се правят промени в Закона за ДДС. Крайният срок е 31 декември. Против измененията се обявиха от БСП.

Целта на промените е да се предотвратят манипулациите в електронната система на фискалните устройства, мотивираха се вносителите от ГЕРБ. За това изискване вече има издаден подзаконов нормативен акт от министъра на финансите от края на 2017-та година за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства. Левицата оспори въведените по този начин промени. Георги Търновалийски посочи, че те ще засегнат над 400 хиляди фирми:

 "Да направят огромни разходи  - над 200 милиона лева, според експертни оценки. Което изобщо не е ясно дали ще може да се случва и тази база данни дали ще може да постъпва в НАП, да се обработва, а и връзките дали са достатъчно надежди", каза Търновалийски, а от БСП се опитаха да блокират приемането на предложенията, като поискаха поименна проверка и прегласуване. 

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ уточни, че промените не засягат касовите апарати, които не са свързани със софтуер за управление на продажбите и посочи:

"Във всички заведения за обществено хранене и търговски обекти софтуерът позволява манипулиране и неподаване на информацията за продажбите към касовия апарат - оттам към НАП и неотчитане на продажби. НАП констатира във всичките си проверки, че е обект на абсолютна манипулация. Ето това искаме да спрем. Искаме да създадем условия електронните магазини да могат да отчитат и към НАП продажбите си". 

Санкциите при нарушение са от 1000 до 10 000 лева, като при повторно нарушение размерът на глобите се увеличава двойно.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg