EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Зад обиска на BP в Москва

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Зад обиска на BP в Москва

mail09:30 | 01.09.2011прегледи 349 коментарикоментари 0


Британският петролен гигант BP заяви, че обискът на неговия московски офис е опит да се окаже натиск върху дейността на компанията в Русия, предаде Ройтерс. Ръководителят на руското подразделение на BP Джеръми Хък заяви, цитиран от агенция Интерфакс, че претърсването е блокирало работата на московския офис на компанията и че представителите на съдебните власти може да да продължат да изнасят документи до края на седмицата.
Претърсването е свързано с дело, заведено от миноритарни акционери на ТНК-БП заради провалената сделка с Роснефт, предаде Ройтерс, цитирайки адвокат на акционерите. ТНК-БП е руското съвместно дружество на BP, в което петролният концерн държи дял от 50 на сто. По-рано днес бе съобщено, че руски съдебни пристави са обискирали московски офиси на подразделение на британския концерн.
Голяма част от служителите са били предупредени да не идват на работа, посочиха източници от компанията. Руските власти потвърдиха обиска, но не посочиха причините за него, допълва Ройтерс.
Говорителят на руското подразделение на BP Владимир Буянов посочи пред Асошиейтед прес, че не са иззети документи и ситуацията в офиса е "спокойна".Вчера руският петролен концерн Роснефт сключи споразумение с американския гигант ExxonMobil за разработване на руски петролни залежи в Арктика. По-рано тази година се провали сделка, която предвиждаше BP да бъде чуждестранният партньор на Роснефт при усвояването на арктическите петролни находища. Андрей Прокопов, съмнителен миноритарен акционер в съвместното руско дружество ТНК-БП, съди британския петролен гигант за това, че е допуснал да се провали сделката с Роснефт за арктическите петролни проучвания. Той иска обезщетение от 3 милиарда долара. Според него интересите му са накърнени, тъй като ТНК-БП е можела да спечели, ако беше станала част от сделката. Руските сили за сигурност претърсваха московските офиси на британската компания и през 2008 година при корпоративния спор, избухнал в ТНК-БП, припомня Ройтерс.


 


Тагове: BP, Москва, обиск
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg