EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Загуби за АЕЦ "Козлодуй" заради топло време

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Загуби за АЕЦ "Козлодуй" заради топло време

mail07:45 | 21.03.2014прегледи 1163 коментарикоментари 0


В най-лошия случай 6-ти блок на АЕЦ Козлодуй ще остане с намален капацитет до 17 април, когато другият - 5-ти блок на централата излиза в планов ремонт. Това коментира пред журналисти Иван Генов, изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй". Генов бе изслушан от парламентарната комисия по енергетика. Заради топлото време товарът на производствените централи, в това число и на АЕЦ "Козлодуй", бе намален с разпореждане на Централното диспечерско управление на ЕСО. В момента 6-ти блок работи на 730 мегавата от мощността си, а 5-ти блок работи на пълна мощност, за да може да изгори горивото си и да бъде спрян, както е по план, коментира Генов. Той посочи, че плановият ремонт на 5-ти блок е 40 дни, но е възможно този срок да е и по-кратък. Ако до 17 април останем на този товар, губим 8 млн. лв. , изчисли изпълнителният директор на централата. Надявам се обаче до края на седмицата този проблем да се реши чрез увеличаване на продажбата на електроенергия, посочи Генов. Той коментира, че централата има достатъчно количество свежо ядрено гориво за презареждане на реакторите. 6-ти блок ще бъде спрян за планов ремонт и презареждане през есента.

Както EconomyNews.bg вече съобщи Електроенергийният системен оператор (ЕСО) въведе ограничение на производството на електроенергия от електроцентрали, в резултат на изключително топлото време, което води и до по-ниско потребление на ел. енергия, съобщи пресцентърът на ЕСО. Централно диспечерско управление първо ограничи производството от ТЕЦ-ове, АЕЦ и тъй като това не е достатъчно, за да се осъществи балансът на Електроенергийната система, се наложи ограничаване производството и от ВЕИ. Ограничаването на производството на електроцентрали се прави в настоящия ден, според потреблението. Не може да се каже дали това ще бъде необходимо и през следващите дни.

В изпълнение на получено в 09:20 часа днес, 20.03.2014 г., оперативно разпореждане от Електроенергийния системен оператор (ЕСО), EVN България Електроразпределение разпореди на всички ВЕИ централи, присъединени към електроразпределителната мрежа в Югоизточна България, да ограничат мощността си с 60% и да работят с мощност до 40% от инсталираната мощност за времето от 10:00 до 17:00 часа в четвъртък, 20.03.2014 г., съобщи дружеството. С оглед на краткия срок от получаването на разпореждането от държавния електроенергиен системен оператор до началото на неговото влизане в сила EVN България Електроразпределение предприе мерки за своевременно информиране на ВЕИ централите относно ограничението.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg