EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Завърши поредна фаза на газопровода IGB

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Завърши поредна фаза на газопровода IGB

mail13:40 | 12.09.2023прегледи 502 коментарикоментари 0


Независимият преносен оператор Ай Си Джи Би (ICGB) обяви успешно приключване на необвързващата фаза на процедурата за добавен капацитет на интерконектора Гърция-България, съобщиха от оператора. Процесът започна през месец юли с проучване на пазарния интерес към увеличаване на общия технически капацитет на газопровода Ай Джи Би (IGB).

"Пазарният интерес за няколко последователни газови години е близо два пъти по-висок от първоначалните ни очаквания. Въпреки че засега тези индикации не са обвързващи за търговците, това е успешна първа стъпка към потенциално разширяване на капацитета на Ай Джи Би от настоящите 3 млрд. куб. метра на година на 5 млрд. куб.метра годишно", заявиха изпълнителните директори на Ай Си Джи Би Теодора Георгиева и Джордж Сатлас. Двамата обсъдиха възможностите за развитие на интерконектора с представители на преносни оператори от региона в рамките на събитие в Солун, посветено на Вертикалния газов коридор.

"За по-малко от година търговска експлоатация, интерконекторът Гърция-България се превърна в съществена част от пътя на България към постигане на реална енергийна диверсификация, повишена сигурност на доставките и енергийна независимост. Над 82 процента от общия капацитет за предстоящата газова година вече е резервиран, което е сериозно постижение. Като оператор вече гледаме напред към планове за разширяване капацитета на съоръжението, което допълнително ще подсили ролята на България и Гърция на енергийната карта на региона", отбеляза Георгиева. 

По думите й дружествата, участвали в необвързващата фаза на процедурата, са заявили интерес до 4 млрд. куб. метра годишно допълнителен капацитет за следващите няколко газови години в точките за междусистемно свързване на Ай Джи Би с гръцкия национален оператор DESFA (ДЕСФА) и българския национален оператор "Булгартрансгаз".

Джордж Сатлас подчерта синергията на Ай Джи Би с терминала за втечнен газ в Александруполис и ключовата роля на газопровода като част от Южния газов коридор и Вертикалния газов коридор. "С изменената среда за сигурност в региона и пренасочването на газовия поток от юг на север, България се превръща в транзитна страна на газ. Заедно с Гърция и нейните нарастващи усилия за разработване на проекти за втечнен природен газ (ВПГ), нашите две страни показват отличен модел на сътрудничество в енергийния сектор", отбеляза той. 

Ай Джи Би е първият маршрут за диверсифицирани доставки на природен газ към България, гарантирайки повишена сигурност на доставките и диверсификация на източниците. Новата инфраструктура създава възможности за пренос на природен газ и към други държави в региона, включително Молдова и Украйна, се посочва в съобщението.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037