EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Заводът за отпадъци във Варна пред старт

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Заводът за отпадъци във Варна пред старт

mail14:10 | 11.04.2011прегледи 1832 коментарикоментари 0


По време на международния еко форум Save the Planet, от 13 до 15 април 2011 г. в Интер Експо Център ще бъде представен за първи път проектът на строящия се завод за битови отпадъци край Варна. Според компанията Recycling Bulgaria, която разработва цялостни решения за рециклиране и е създател на завода, той се изгражда с технологии, ноу-хау и опит от немския лидер в областта на рециклирането Eggersmann. Инж. д-р Ирис Щайнберг, представител на Eggersmann ще изнесе лекция, посветена на технологичните решения, заложени в изграждането на завода край Варна. Първият завод за битови отпадъци в България бе изграден за 3 месеца, а в момента текат тестове за синхронизиране на различните компоненти от инсталацията. Очаква се в началото на юли да започне сортирането и обработването на боклука. Компанията вече води преговори и с други общини за изграждането на рециклиращи заводи. Националната програма за управление на отпадъци предвижда такива да имат всички общини, в които количеството отпадъци надвишава 100 хил. тона.
Заводът за битови отпадъци край Варна ще използва технология за механично-биологично третиране (МБТ) на боклука. Съоръжението е с капацитет от 140 хиляди тона отпадъци годишно. Приетият боклук ще бъде разделян ръчно и автоматизирано на няколко компонента, които впоследствие ще бъдат рециклирани - хартия, картон, полиестер, РЕТ и полимери, цветни метали, черни метали, стъкло.
Според Recycling Bulgaria малко след отварянето на завода, МБТ-системата може да бъде надградена с анаеробна инсталация (KOMPOFERM®Systems), която да оползотворява и органични отпадъци. Технологията представлява третиране на боклука в безкислородна среда чрез суха ферментация, което значително намалява разходите. При обработване на органичния боклук в анаеробна среда се отделят метанови газове, от които може да се произвежда електроенергия. От един тон биологична фракция може да бъдат извлечени 95 m3 биогаз в рамките на три седмици. По този начин инсталацията се захранва автономно, а остатъкът може да с реализира в националната електрическа мрежа. Подобна практика се прилага в много страни в Европейския съюз.
В България тепърва започват да се търсят финансово ефективни решения за рециклиране, които да позволят преработката на отпадъци с минимален капацитет и според законовите изисквания. Впоследствие сепариращите системи на такива инсталации могат да бъдат успешно надграждани в зависимост от нуждите на населените места. Единствената технология за надграждане на сепариращи системи е на Recycling Bulgaria - т. нар. модулна унифицирана сепарираща инсталация (МУСИ). Основното й предимство е, че при последващо добавяне на компоненти и/или модули към системата за разделяне на отпадъците се спестяват средства и време за ново проектиране. Тя ще бъдат представена от фирмата по време на международния еко форум Save the Planet.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1038