EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Заводи търсят свободна земя

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Заводи търсят свободна земя

mail08:25 | 16.10.2013прегледи 1438 коментарикоментари 0


Производители и логистични компании се сблъскват с недостиг на качествени индустриални площи в България. При липсата на големи проекти, в които се отдават площи, те се насочват към строителството на собствени сгради или наемат предварително помещения, които да бъдат изградени и оборудвани по техни изисквания.
Според пазарното проучване на консултантската компания през третото тримесечие на 2013 г. са усвоени общо 14 000 кв. м индустриални и логистични площи в региона на столицата.
Площите в модерни сгради в София са нараснали с 1.6% в сравнение с предходните три месеца до 780 000 кв.м, като делът на незаетите е 3.2%.
„Строителните предприемачи останаха предпазливи, въпреки ниското ниво на незаетост. Компаниите от хранително-вкусовата промишленост, търговията на дребно и вносители на машини и съоръжения изграждат собствени сгради или търсят компромисни решения чрез избор на второстепенни местоположения или проекти“, казва Владимир Гюрджиев, мениджър „Индустриални и логистични площи“ в консултанска агенция. „Мнозинството от големите индустриални паркове, планирани преди кризата, все още остават на хартия“, допълва той.
Проектите в строеж в София възлизат на 58 000 кв.м. Отново над 90% са предимно за собствено ползване. „От друга страна, продължаващият интерес от производители и логистични компании води до преотдаване или продажба на излишни помещения от фирми, които са свили дейността си в последните години. Когато са с високо качество обаче, те не остават дълго незаети – доказателство, че София е добре позиционирана да привлича нови инвеститори благодарение на големината на пазара, развитата инфраструктура и наличието на доставчици и подизпълнители“, казва Гюрджиев. „Следва да имаме предвид и това, че мнозинството от тези сгради са изградени за конкретна дейност и нямат универсално приложение. Често се сблъскваме с недостатъци като неефективни разпределения или неприемливи височини на помещенията.“
В София търсенето е преди всичко от фирми, които развиват търговска дейност. Извън столицата предлагане на готови логистични площи почти няма. Основните инвеститори в индустриални имоти са производители, които получават нови поръчки.
„Производството на автомобилни компоненти набира скорост и заводите, които отвориха врати в последните десет години, вече се разширяват: „Монтюпе“ в Русе, „Стандарт профил“ в Стара Загора, „Теклас“ в Кърджали и „ВИТТЕ Аутомотив“, казва Владимир Гюрджиев. „Макар че инвестициите варират в широки граници в различните периоди, България все още предлага атрактивни нива на разходите за труд, ниски данъци и етикета „Произведено в ЕС“. В миналото някои компании са затваряли и предлагали своите мощности на пазара, но до момента винаги се намира кой да ги поеме. Очакваме по-висока активност от чуждите инвеститори с по-високия ръст на европейската икономика през втората половина на тази година и през 2014“, казва Гюрджиев.
Месечните наеми за първокласни индустриални и логистични площи остават стабилни на ниво от 3.5 евро на кв.м, сочи проучването. „Очакванията стабилните наеми и ниската незаетост да окуражат предприемачите да започнат нови проекти, не се реализираха до момента. Въпреки това смятаме, че условията за нови инвестиции в сектора са налице и такива проекти ще стартират както в София, така и в страната в следващите тримесечия. Логистичен парк „Родопи“ в района на Пловдив и голям проект на околовръстния път в София например са в напреднал стадий на подготовка“, коментира Владимир Гюрджиев.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1044