EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Забрана на шистов газ в България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Забрана на шистов газ в България

mail10:30 | 10.10.2011прегледи 963 коментарикоментари 0


Над 150 души се събраха въпреки лошото време на гражданско протестно шествие в центъра на София, за да поискат Закон, забраняващ добива на шистов газ в България.
С викове "Не на шистовия газ" и "Чиста вода, здрава земя" и плакати "Г-н премиер, не подписвайте смъртната присъда на Добруджа", "Не ни ГАЗете водата", гражданите поискаха мораториум върху технологията хидрофракинг, прекратяване на договора за проучване и добив на шистов газ с когото и да е и законова забрана на тази технология на територията на страната ни. Шествието тръгна от пл. "Александър Невски" и премина през по бул. "Дондуков" до сградите на Министерски съвет и на Президентството, след което се оправи към пл. "Народно събрание", където до 17:00 ще продължи протестният митинг.  "Оправдания, че проучването на шистов газ е безопасно, а добивът е опасен са повече от нелепи", категорична е Мариана Христова, експертът от Коалиция "България свободна от ГМО". Тя припомни, че проучването за шистов газ не се различава от концесионния добив."Невъзмозможно е да се извърши проучване без да се прилага най-вредната част от процеса, а именно хидравличния удар. Ние отдавна сме направили безопасната част на проучването. Сега остава само опасната. Тя предлага много възможности за отравяне на нашите подземни води, на огромното сладководно езеро, което е единствено за региона. Който яде хляб и пие вода без значение в кой град се намира трябва да знае и да излезе навън", убедена е тя. Според нея МОСВ изобщо не е трябвало да допуска пропуските в законодателството ни, които да позволят подобно проучване без всичките необходими екологични оценки. "Нашият закон не прави разлика между шистов и конвенционален газ и затова ние искаме всички фирми, които вече имат разрешителни и договори за проучване и добив на газ и нефт да си огласят работните програми и технологиите, с които работят. Искаме да кажат с какви химикали се работи под земята", заяви Мариана Христова. Тя отбеляза, че "Шеврон" вече правят сеизмични изследвания в Добруджа.
Според гражданите, организатори на протеста технологията, използвана за добив на шистов газ, с която дълбоките земни пластове се разбиват чрез хидравлични удари и нагнетяването на огромно количество вода и опасни химикали, представлява сериозен риск за живота и здравето на хората, както и за естествения баланс на природата в засегнатите райони – Добруджа и Лудогорието.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158