EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Забрана за улов на щука до 30-ти април

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Забрана за улов на щука до 30-ти април

mail15:10 | 18.02.2016прегледи 965 коментарикоментари 0


От 15 февруари 2016 г. до 30 април 2016 г. Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури забранява улова на щука. Ограничението е с цел създаване на оптимални условия за естественото възпроизводство на зимно и пролетно размножаващите се риби и съответствие със Закона за рибарство и аквакултурите.

    В период на забрана  не се допуска пренасянето, превозването и продажбата на риба и други водни организми в живо, прясно и охладено състояние. В случаите на улов по време на забраната, уловените екземпляри се връщат незабавно във водата независимо от тяхното състояние.

Припомняме, че забраната за улов на есетрови риби в българската акватория на река Дунав и Черно море бе удължена с 5 години, считано от 01 януари 2016 г. Това се определя в съвместна заповед на министъра на земеделието и храните Десислава Танева и министъра на околната среда и водите Ивелина Василева. Целта на решението е опазване и съхранение на есетровите популации от вида: руска есетра, чига, пъструга и моруна.  

До 1 януари 2021 г. се забранява и пренасянето, превозването и продажбата на есетрови риби и продукти от тях уловени в българската акватория на река Дунав и Черно море. Заповедта не се отнася за риболов, пренасяне, превозване и продажба на тези видове и продукти от тях, отглеждани в специализирани обекти за аквакултури. При случаен улов, есетровите риби трябва незабавно да се връщат в съответния воден обект, от който са уловени.

За първи път петгодишна забрана за експлоатацията бе въведена през 2012 година поради влошеното състояние на дивите есетрови популации./МЗХ

 


Тагове: щука, есетра, улов
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg