EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

"За състоянието на съюза"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"За състоянието на съюза"

mail09:44 | 13.02.2013прегледи 414 коментарикоментари 0


Президентът на САЩ Барак Обама произнесе тази нощ традиционното си обръщение към нацията - "За състоянието на съюза" - пред членовете на двете камари на Конгреса, предадоха световните агенции. Годишното послание на президента бе посветено на приоритетните направления на неговата администрация в сферата на външната и вътрешната политика, икономиката и глобалните проблеми като промените на климата.
Акцентите
През следващата година САЩ ще изтеглят от Афганистан още 34 хиляди американски военни, т.е. числеността на американския контингент в тази страна ще бъде намален наполовина, обяви президентът на САЩ. Към края на следващата година нашата война в Афганистан ще приключи", добави Обама. В момента Вашингтон преговаря с Кабул по проект за договор, което ще бъде фокусирано върху "подготовката и оборудването на афганистанската армия" и усилията на Афганистан в борбата с тероризма. Американски военни ще продължат поне още няколко години да преследват останките от Ал Каида. През последните години в страни като Йемен и Сомалия се появиха "филиали" на Ал Каида. Вместо да изпраща значителни военни части, САЩ ще се стремят да помогнат на тези страни да гарантират собствената си сигурност и ще помагат на съюзниците си да се борят с Ал Каида, както това прави Франция в Мали, подчерта Барак Обама.
Той окачестви като "провокация" извършения от Северна Корея ядрен опит. Северна Корея ще може да постигне сигурността и благоденствието, към което се стреми, само ако изпълнява международните си ангажименти, а не чрез ядрени опити, изтъкна Обама. САЩ ще подкрепят съюзниците си в региона, ще засилят собствената си противоракетна отбрана и ще поведат света "в предприемането на твърди действия" в отговор на такива заплахи, подчерта президентът.
"И лидерите на Иран трябва да осъзнаят, че е дошло времето за дипломатическо решение . . . а ние ще направим каквото е необходимо, за да им попречим да се сдобият с ядрено оръжие", заяви Обама.
САЩ да заемат по-активна позиция в ликвидирането на причините за климатичните промени и за преодоляване на последствията от тях, призова държавният глава на САЩ. Той подкани Конгреса да действа по-активно по приемането на съответния пакет от закони и предупреди, че ще подпише, ако се наложи, изпълнителна заповед, ако по законов път в страната не бъде въведена пазарно ориентирана система за намаляване на парниковите емисии. Ако Конгресът не предприеме незабавни мерки за защита на бъдещите поколения, аз ще предприема тези мерки, категоричен бе президентът.

Барак Обама предложи минималното заплащане в САЩ да бъде увеличено с около 20% - от $7,25 на час на $9 на час.
Президентът обяви, че $50 млрд. ще бъдат насочени към проекти за подобряване на инфраструктурата в страната. От тях $40 млрд. ще бъдат отделени за рехабилитирането на съществуващи мостове. Паралелно ще започне изпълнението на програма на стойност $15 млрд. долара за създаването на работни места в инфраструктурни проекти.
Президентът призова Конгреса да подкрепи неговите предложения, които изискват промени в данъчното и образователното законодателство, които биха привлекли и производители от чужбина да инвестират в САЩ. Общата стойност на обявената от Обама програма ще бъде компенсирана чрез ограничаване на някои разходи и данъчна реформа, което ще бъде отразено в проекта за федерален бюджет през следващите няколко седмици.
Обама призова Конгреса да предотврати нов удар по икономиката на страната, който ще бъде нанесен на 1 март, когато значителните и автоматични съкращения на разходите ще влязат в сила, като приеме пакет от промени в данъчните закони и бюджетните разходи.
САЩ ще започнат преговори с Европейския съюз с цел да бъде сключен "всеобхватен трансатлантически договор за свободна търговия и инвестиционно партньорство, тъй като свободната и честна търговия между САЩ и ЕС гарантира на добре платени работни места на милиони американци", обяви Барак Обама. "За да се поддържа американският износ, да се създават равни условия на развиващите се пазари в Азия ние имаме намерение да довършим преговорите и по Транс-тихоокеанското партньорство", каза той.
САЩ ще подкрепят стабилните процеси на преход към демокрация в Близкия изток и в Северна Африка. Едновременно с това САЩ неотклонно ще подкрепят Израел, включително и в усилията да бъде постигната сигурност и траен мир с палестинците, добави Обама.
Любопитни факти
По традиция един от министрите от администрацията на Обама - този път министърът на енергетиката Стивън Чу - отсъстваше от залата от съображения за сигурност. Целта на тази мярка е при евентуално внезапно нападение в момент, когато в зданието на Конгреса са президентът и вицепрезидентът (който по конституция е председател на Сената), повечето членове на неговото правителство и почти всички членове на Камарата на представителите и на Сената, както и членовете на Върховния съд, в страната да се запази приемствеността на управлението. По същите съображения в общото заседание на двете камари не присъстваха и подбрани членове на Камарата на Представителите и на Сената.
В пленарната зала присъства и разнородна група американски граждани - главният изпълнителен директор на "Епъл" Тим Кук, жертви на насилие с използването на огнестрелно оръжие, имигранти и собственици на малки компании. На първия ред до първата дама Мишел Обама седна и учителка от училището в Нютаун, Кънектикът, където миналата година психически неуравновесен младеж застреля 20 деца и шестима възрастни. "Предложенията /за ограничаване на достъпа до автоматично огнестрелно оръжие и на продажбата на пълнители с голям капацитет - бел. ред./ заслужава да бъдат гласувани, подчерта президентът. "През последните два месеца след Нютаун над хиляда рождени дни, годишнини и дипломирания бяха откраднати от нашия живот от куршум", подчерта той. Сред гостите на първата дама е и 120-годишният имигрант от Хаити Десилин Виктор. Американските военни бяха представени от сержант Шийна Адамс, от възстановяващия се след раняване сержант Карлос Евънс и от партньорката лесбийка на генерал от сухопътните сили, която е активист в оказването на помощ на еднополовите партньори във въоръжените сили.
Според DPA подборът на гостите и местата, които са им отредени около първата дама, са достоверен признак за акцентите в речта на президента, които отразяват и основните направления на неговата администрация. Президентът често се обръща към гостите, като представя тяхната житейска история или професионална кариера като пример за необходимостта от дадена политика или за важни събития от изминалата година.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1118