EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

За санирането най-важни са преференциалните кредити

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

За санирането най-важни са преференциалните кредити

mail16:15 | 17.07.2023прегледи 712 коментарикоментари 0


Най-спешната задача е осигуряването на финансов ресурс за 20% съфинансиране от страна на собствениците на многофамилни жилищни сгради, които ще бъдат санирани по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ, било то чрез гаранция към банките или чрез ЕСКО инструмент.

Това мнение са изразили представители на Коалицията "Да обновим България" (RENOVATE BULGARIA) пред заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Ангелина Бонева. На срещата е било обсъдено изпълнението и бъдещото развитие на програмите за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради, съобщиха от Коалицията. 

Повод на срещата е приключилото кандидатстване по първия етап и обявеният веднага след това втори етап от програмата за сградно обновяване по НПВУ.

С повече от 3000 подадени заявления за бюджет над 4 млрд. лв при наличен ресурс за около една четвърт от сумата, огромният интерес и осъзнатата необходимост от страна на собствениците са безспорен факт, посочват от Коалицията.

"Няма съмнение, че тази инерция трябва да бъде запазена и подкрепена по всякакъв начин с необходимите механизми и ресурси", е казал Минчо Бенов, директор на "Хабитат България".

Очакваният от всички Национален декарбонизационен фонд (НДФ) трябва да стартира през 2024 г., а кандидатстването по втория етап приключва в края на настоящата година. "Затова търсим възможности и обсъждаме финансови механизми, които могат да сработят до есента", е заявила заместник-министър Бонева, цитирана в прессъобщението.

Колективни преференциални кредити

Устойчиво дългосрочно решение е достъп за сдружения на собствениците до колективни преференциални кредити. "По тази идея и на база добрите европейски практики се работи от две години с търговски банки и ББР и ако преди не е имало интерес, то сега са много повече склонни да се ангажират", е казал Иван Велков, председател на Българската фасилити мениджмънт асоциация (БГФМА).

Ася Добруджалиева от "Хабитат България" е настояла за държавно субсидиране на лихвените проценти с цел повишаване атрактивността на кредитите. От представителите на БГФМА е бил поет ангажимент за предоставяне на цялата информация по досегашния напредък по темата, а заместник-министърът се е ангажирала да съдейства за подкрепа на усилията в тази посока, посочват от Коалицията.

Според неправителствената организация изпълнението на втория етап от програмата, който изисква 20 процента съфинансиране от страна на собствениците, е изправено пред редица предизвикателства.

Изпълнението на реформите в НПВУ, които трябва да "улеснят процеса на обновяване и да подпомогнат гражданите", е забавено и има необходимост от бърза реакция и спешни мерки, за да се обезпечи успехът на модела на споделена финансова отговорност, смятат от Коалицията.

Еднократен инвестиционен ваучер

Във връзка със съфинансирането е била обсъдена и темата за енергийната бедност, както в социален, така и в икономически контекст. Освен установеното енергийно подпомагане, във всяка сграда може да има собственици, които не могат да си позволят инвестиция в енергийна ефективност и ще имат нужда от допълнителна подкрепа. Идеята за еднократен инвестиционен ваучер бе дискутирана като конкретна възможност за решение в тази насока. 

Другият кръг от проблеми, обсъдени на срещата, е свързан с високите изисквания към собствениците по схемата на втори етап, без необходимата експертиза да е адекватно обезпечена.

От собствениците се очаква да възлагат и отговарят за множество дейности, а затова са необходими професионални знания и опит, които не всички собственици притежават, изтъкват от Коалицията.

Предвидените по схемата 2,5 на сто за управление и публичност, от които може да се покриват и консултантски услуги, според неправителствената организация могат да се окажат недостатъчни. "В същото време цялата отговорност за качеството на техническата документация и за изпълнението на индикаторите е вменена именно на собствениците и това изключително много притеснява потенциалните кандидати", е казала Цвета Наньова, заместник – председател на Управителния съвет на БГФМА. 

В средносрочен план стои и въпросът с изпълнение на реформата за обслужване на едно гише. Двете страни имат консенсусно разбиране, че това трябва да бъдат центрове за споделени услуги, защо не дори на бизнес основа в партньорство с местните власти. "Някои общини са направили вече работещи центрове за кандидатстване по програмата и ние трябва да се възползваме от този опит.

Необходими са също така усилия и инвестиции за квалификация на такъв тип специалисти", е казала заместник-министър Ангелина Бонева. Цвета Наньова е уведомила, че от есента стартира нов проект SHEERenovPLUS, прилагащ именно този подход, в който ще се създадат най-малко шест нови центъра в страната. 

Устойчиво и предвидимо финансиране е необходимо 

Да се осигури устойчивост на процеса с пътна карта поне до 2030 година, системно ежегодно финансиране от републиканския бюджет и максимално използване на европейските източници – Модернизационен фонд, Европейски климатичен фонд и др., са настоявали представителите на Коалицията RENOVATE BULGARIA.

Само по този начин може да се отговори на огромните нужди от обновяване в жилищния сектор, високите очаквания на населението и поетите ангажименти от страната ни в рамките на европейската Зелена сделка. "Преди да имаме тези механизми, не можем да говорим за смислена комуникация с гражданите, а без тяхното участие разговорът за политики в жилищния сектор става безпредметен", е казал Драгомир Цанев, изпълнителен директор на Центъра за енергийна ефективност ЕнЕфект. "Ако провалим този етап сега, ограничаваме достъпа си до европейско финансиране за енергийна ефективност за години напред, а това единствено ще ни направи по-бедни", е допълнил той.  

Коалицията "Да обновим България" (RENOVATE BULGARIA) обединява организации, заинтересовани от устойчивото енергийно ефективното обновяване на сградния фонд в България.  "Да обновим България" е национален партньор на RENOVATE EUROPE (www.renovate-europe.eu), европейска политическа и комуникационна кампания,  която цели да подпомогне намаляването на енергийното потребление в сградния фонд на ЕС с 80 на сто до 2050 г. чрез подкрепа за законодателни промени и стимулиране на амбициозни национални програми за обновяване.

Средствата по  Процедурата "Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – Етап II" са в размер на 282 470 400 лева с ДДС. Одобрените сгради ще получат до 80 на сто безвъзмездна финансова помощ.

Всяко сдружение на собствениците ще трябва да осигури самоучастие чрез собствен финансов ресурс в размер на 20 на сто от стойността на допустимите разходи по проекта.  Допустими за участие са всички многофамилни жилищни сгради в страната, управлявани по реда на Закона за управление на етажната собственост и проектирани преди 26 април 1999 г. 

Цели се подобряване на енергийните характеристики на многофамилните жилищни сгради и достигане на клас на енергопотребление "В", намаление на енергийното потребление на страната, редуциране на емисиите на парникови газове, 30 на сто спестяване на първична енергия за всеки обект от жилищния сграден фонд, намаляване на енергийната бедност чрез намаляване на разходите за енергия, подобряване на условията и качеството за живот чрез технологично обновление и модернизиране на сградния фонд и др.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg