EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

За какво отиват банковите такси?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

За какво отиват банковите такси?

mail16:15 | 04.10.2016прегледи 901 коментарикоментари 0


Нови такси за обработка и обслужване на запор са започнали да въвеждат повечето банки у нас. Първата е еднократна - за обработка на запор между 15 и 30 лв. и месечна - за обслужване на запор от 8-10 лв. Чрез тях не само, че не се предоставят реални услуги, но налагат такса за част от правосъдна дейност излизайки от понятието трето лице, което има задължения и получават неочаквани за тях права и приходи. Според адвокат Валентина Иванова банките се опитват по един или друг начин да си набавят допълнителна печалба. Според нея, около две трети от таксите им не представляват такси за реални услуги.

"Нека, например, някой от банкерите да ми обясни какво означава такса „дебитен оборот", която плащаме от няколко години насам. Тя се удържа месечно от клиента, когато през сметката си извършвате плащания, отделно от таксата, която се взема за всеки превод на средства. Няма услуга тук. А какво означава таксата за поддръжка на сметката? Каква е тази поддръжка, какво й поддържат след като това се прави през софтуера? Когато е въведен софтуера в банката той е бил заплатен, оттам нататък имаме годишна такса и се предполага, че разходът на банката е компенсиран. Откъде накъде следва да се плаща и всеки месец такса поддръжка," пита адв. Валентина Иванова.

Коментар на Асоциацията „Активни потребители”

Таксите не са подвластни на свободно договаряне, както стоките и услугите, които закупуваме. Затова трябва да бъдат поддържани в разумни граници срещу реално предоставени услуги. Ако банките не го разбират, европейските регулации скоро могат да им го наложат.

 

 


Тагове: банки, такси
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg