EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

За година бюрата по труда активираха 45 хил. неактивни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

За година бюрата по труда активираха 45 хил. неактивни

mail15:03 | 18.10.2023прегледи 350 коментарикоментари 0


„От юли 2022 г. до септември 2023 г. бюрата по труда активираха нови 44 680 неактивни лица, от които 26,7% никога не са работили. 20 340 от тях започнаха работа през последната година и половина. Продължаваме да активираме и устройваме на пазара на труда към момента с проектите „Започвам работа“, Компонент 1 „Активиране“, „Младежка заетост+“ и „Родители в заетост“ по П РЧР 2020-2027, както и с мерките и програмите, финансирани от държавния бюджет“, с тази равносметка изпълнителният директор на Агенция по заетостта Смилен Вълов даде начало на кариерния форум в гр. Пловдив, организиран в рамките на кампанията „Да работиш (е) яко!“.

Министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова също приветства инициативата да се проведат 84 събития за активиране само за месец. Тя изрази убеденост, че именно близкото партньорство между държавните институции, работодателите и търсещите работа е ключово за решаването на основните предизвикателства, които стоят пред пазара на труда в нашата страна. „Решаваща роля за преодоляване на недостига на кадри има включването на пазара на труда на повече млади и икономически неактивни хора. Те са един сериозен нереализиран потенциал от работна сила и тяхното активиране е  особен приоритет за Министерството на труда и социалната политика“, заяви тя. 

Близо 500 бяха търсещите работа, които посетиха втория кариерен форум от кампанията „Да работиш (е) яко!“, организиран от Агенция по заетостта в Пловдив. 34 ключови работодатели от различни сфери на икономиката – машиностроене, лека промишленост, преработваща промишленост и индустрия, хотелиерство и ресторантьорство, транспорт, търговия и услуги, IT технологии и комуникации и др.  се възползваха от възможността за директен контакт с участниците и проведоха 395 интервюта и консултации, за да намерят подходящи кадри за своите екипи. Така близо 80% от присъстващите успяха да се ориентират към подходящи за тях работни места. 

По време на организирания Work Shop eксперти от бюрата по труда представиха пред участниците във форума интересни подходи за подготовка за интервю, създаване на CV, писане на мотивационно писмо и обърнаха внимание на ключовите моменти за успешно представяне пред работодател. Темите бяха особено подходящи за големия брой младежи, които присъстваха на събитието.

Събитието се организира в изпълнение на проект  BG05M9OP001-1.009-0001 „Национална EURES мрежа”, финансиран от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158