EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

"З" - новият мотор на икономиката

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"З" - новият мотор на икономиката

mail18:45 | 16.12.2010прегледи 1474 коментарикоментари 0


Мира Лазарова

След като цяла година се водеше спор кога България ще излезе от рецесията, икономиката следваше своя естествен ход. Пазарът сви определени сектори, които бяха определени от експертите като „инвестиционните балони” за последните 4-5 години – строителството и имотите. Същевременно даде реален шанс на едни от най-динамичните сектори – земеделието, експорта /световният пазар постепенно се пробужда/, и най-важно започна преструктуриране на инвестициите в България. От имоти и строителство те постепенно се насочват към индустрия и промишленост.
Земеделието постигна ръст от 3%
Въпреки кризата земеделието постигна 3% ръст през 2010 година, като това не е случайно постижение. През последните две години секторът показва положително външнотърговско салдо и над 70% от изнесените продукти са за ЕС. Почти двойно повече българско зърно е изнесено през годината в сравнение с 2009, стана ясно от данните на Националната служба за зърното и фуражите към земеделското министерство. Количеството на изнесената пшеница е 1 590426 тона (1 092 729 тона за страни от ЕС, а 487 697 тона за трети страни). За същия период на миналата година данните са 824 585 тона, което е със 755 841 тона по-малко, т.е. с 48 %. Земеделието усвои и най-големите количества средства по линия на европейските фондове – 1.2 млрд.лв.
Прогноза: Еспертите смятат, че тази възходяща тенденция ще се запази и през 2011.
Инвестиции- промяна на профила
Преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в България за деветте месеца на година възлизат на 900 млн. евро, според данни на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Докато за периода 2006/09 г. около 70% от ПЧИ са били във финансовия сектор, строителство, имоти и търговия, а само около 11% - в промишленост и енергетика, то сега това съотношение съществено се е променило в полза на промишленост и енергетика. Както в предишни години и сега най-големи държави-инвеститори в България са страни от ЕС, както Русия и САЩ. България остава най-привлекателното място за инвестиции в региона, сочи проучване на БАИ между инвеститори. Като предимства за инвестиране у нас се смятат макроикономическата стабилност, ниските данъци, близостта до ключови пазари като ЕС и Русия и др.
Прогноза: МВФ смята, че ръст на БВП от 2.5% е реален през 2011 година, а той ще дойде и от съживяване на инвестициите. Инвестициите в инфраструктура и енергийна ефективност ще бъдат приоритет на администрацията. Ernst&Young коментират, че не е изключено България да привлече инвеститори от Китай и Близкия Изток, чиито резерви, възлизащи на милиарди, вече излизат на пазара.
Износът – увеличение с 40% на годишна база
Българският износ започна чувствително увеличение през второто тримесечие. До момента експортът е нараснал с около 40% на годишна база. За някои региони като Близкия Изток и Латинска Америка износът расте 70 и 80%, така България се завръща на традиционни в миналото пазари с висок потенциал. За периода януари - юли 2010 г. страната изнесе с 48.6% повече стоки спрямо съответния период на предходната година, като стигна 6.4 млрд. лева. Основните търговски партньори освен ЕС са Турция, Сърбия, Русия, Република Македония, Сингапур, Китай и САЩ, които формират над 54% от износа за третите страни. Изнесените стоки за Китай са се увеличили с 252.3%, а тези за Турция - с 68.3%. През периода януари - септември 2010 г. износът на България за ЕС се е увеличил с 23.9% спрямо съответния период на предходната година и възлиза на 13.4 млрд. лева.
Най-голям ръст е отбелязан в секторите „Необработени (сурови) материали, негодни за
консумация (изкл. горивата)" и „Минерални горива, масла и подобни продукти".
Прогноза:През следващите няколко години експортно ориентираните отрасли ще движат икономиката, е прогнозата на експерти. За най-перспективни отрасли се очертават фармацията, ИТ-сектора и земеделието, както и някои сегменти на туристическия сектор.Предвид продължаващите проблеми в еврозоната, тласъкът на икономически растеж от износ може да затихне до известна степен.
Строителство – точка на замръзване
След бурното развитие на отрасъла, секторът потъна. В края на 2009 година в строителния сектор са работели около 200 хиляди души, а в края на септември 2010 година – те вече са 150 хиляди. От бранша прогнозират, че 30% от фирмите ще фалират. Фирмите се оплакват и от задълженията на държавата за около 300 милиона лева. Кризата бе провокирана от срива в цените на имотите, но от сектора признават, че цените са били надути и поевтиняването е реално. Миналата година строителният бизнес се е свил почти 70%, а тази година с над 20%. Замразените проекти в страната са на площ около 6 млн. кв. м. През тази година са размразени едва 290 хил. кв. м.
Прогноза: Най-оптимистично е твърдението, че към средата на 2011 година секторът ще започне съживяване, макар че и сега има сигнали за това, но те не са достатъчни, за да превърне свиването в ръст.
Имотите балансиране на пазара
2010 г. се очертава като нулева за пазара на имоти в България, тъй като няма съществена промяна нито в обема на сделките, нито в цените на продадените и оферираните имоти спрямо 2009 г., коментират от Българиен пропъртис
Ето някои от тенденции, които могат да бъдат обобщени: Увеличение на продажбите в София спрямо лятото на 2009 г. Цените на база реализирани сделки са на средни нива от 840 евро на кв.м. Активизация на продажбите в областните градове като Бургас, Пловдив, Велико Търново и др. От началото на кризата тези пазари бяха стагнирали, а продажби се реализираха основно в София.
Увеличение на продажбите на морски ваканционни имоти с 20% спрямо продажбите от лято 2009 г. Няма промяна в ценовите нива и предпочитанията на купувачите спрямо миналата година и предните периоди на тази година.При селските имоти има спад с 13% на реализираните сделки от месец юли насам спрямо същия период на 2009 г. Цените на селските имоти са спаднали с 20% спрямо второто тримесечие на годината, когато бяха отбелязали ръст.
Според международната агенция Knight Frank спадът на цените в страната ни през 2010 година 6%.
Прогноза: Ако икономиката се развива положително през 2011 г. пазарът на имоти ще преодолее шока от драматичния спад от 2009 г., ценовите нива ще се запазят стабилни, като се очаква нарастване на сделки и от края на 2011 г. до пролетта на 2012 г. цените на имотите ще преминат към тенденция на нарастване в рамките на 2-5%.

Поредицата:2010 - положителните страни на кризата в България

Следва:Пробивът на магистралите

Досега:Мол, outlet,дискаунтър-търговската революция в България


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg