EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Жп линията Баку-Тбилиси-Карс съкращава 4 пъти превозите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Жп линията Баку-Тбилиси-Карс съкращава 4 пъти превозите

mail15:34 | 31.10.2017прегледи 10157 коментарикоментари 0


С въвеждането в експлоатация на жп линията Баку-Тбилиси-Карс сроковете за превоз на стоки от Китай за ЕС ще бъдат намалени четирикратно. Това заяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган в интервю за азербайджанските информационни агенции Азертадж, АПА и Тренд, предаде ТАСС, цитиран от БТА.

В момента превозите на стоки от Китай за Великобритания, Франция, Германия и други страни по Южния и Северен транспортен коридор, включително и морските превози, отнемат между 45 и 62 дни. Същите товари ще може да бъдат транспортирани по Средния коридор до ЕС за 12-15 дни. С други думи стоките от Китай за ЕС по жп линията Баку-Тбилиси-Карс ще стигат до страните от ЕС за една четвърт от времето, за което стигаха преди, каза Ердоган.

По думите му в момента стоките, транспортирани от Китай в Европа, са над 240 милиона тона.

Ако дори 10 процента от тези стоки бъдат транспортирани през Средния коридор, преминаващ през нашите страни, ще превозваме допълнително 24 милиона тона товар, каза турският президент.

Той изрази увереност, че дори тези причини ще бъдат достатъчни за превръщането на жп линията Баку-Тбилиси-Карс и Средния транспортен коридор във важна част от историческия "Път на коприната".

Според Ердоган наред с икономическите преимущества новата жп линия ще укрепи мира, безопасността, стабилността, ще подобри социалното положение на хората.

Жп линията Баку-Тбилиси-Карс, която ще бъде открита днес, ще свърже железопътната мрежа на Азербайджан, Грузия и Турция в единен транспортен коридор. Общата дължина на новата жп линия е 826 километра. Първоначално се планира годишно да се превозват 5-6,5 милиона тона товара годишно, а по-нататък се очаква превозваните стоки да достигнат 15-17 милиона тона годишно, посочва ТАСС.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4145