EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Жестоки икономии до 2020 в Гърция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Жестоки икономии до 2020 в Гърция

mail14:00 | 28.10.2011прегледи 619 коментарикоментари 0


Дългът на Гърция трябва да бъде намален до 120% от БВП на страната до 2020 г., а това означава ликвидиране на ведомства и предприятия в държавния сектор и уволнения на държавни служители, драстични съкращения на социални помощи и на разходи на осигурителните фондове, както и ново орязване на пенсиите, съобщават вестниците.
"Икономиката на Гърция влиза в един дълъг тунел на жестоки икономии в продължение на десет години след решението на еврозоната за намаляване на гръцкия дълг с 50%", коментира в. "Етнос". Кредиторите на Гърция са ясни и искат допълнителни мерки за икономии, в това число и да бъде подписано ново споразумение със страната, което да се базира на изискването за максимално намаляване на участието на държавата в гръцката икономика, допълва вестникът.
В. "Елефтеротипия" цитира финансовия министър Евангелос Венизелос, който уверил, че кабинетът няма да вземе допълнителни мерки за икономии, ако бъдат приложени договорените вече мерки с кредиторите. Венизелос смята, че за девет години Гърция има сили да снижи държавния дълг до 120% от БВП. Без това споразумение на еврозоната с банките гръцкият дълг щеше да стигне до 173%, пояснил той.  "Влизането на Гърция в еврозоната през 2001 г. бе грешка" - това пък казал френският президент Никола Саркози в интервю за френска телевизия. Той добавил, че "Гърция е станала член с фалшиви статистически данни и не е била готова за еврозоната".
Саркози изразил убеденост, че "Гърция ще бъде спасена, "благодарение на споразумението между еврозоната и банките за намаляване на нейния дълг".Изданията отбелязват, че всички опозиционни партии в Гърция са отправили остри критики по адрес на правителството заради споразумението от Брюксел. Лидерът на консерваторите Андонис Самарас казал, че приемайки това споразумение, правителството осъжда народа на деветгодишна бедност и добавил, че неговата партия Нова демокрация ще продължава да се противопоставя на погрешната политика на управляващите. Водачът на лявата коалиция СИРИЗА Алексис Ципрас изтъкнал, че споразумениет от от Брюксел е показало, че през цялото това време досега политиката на кабинета е била престъпна. Гърция няма нужда от тежък надзор, а само от техническа помощ и ноу-хау, заявил Ципрас. Лидерката на Демократичния алианс Дора Бакояни отново поискала да бъде съставено правителство на извънредното положение или да бъдат свикани предсрочнии избори. В Брюксел вчера бе решен фалитът на Гърция, всичко останало е несериозно, казала ръководителката на Комунистическата партия Алека Папарига.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg