EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Жените работят 59 дни безплатно

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Жените работят 59 дни безплатно

mail08:00 | 02.03.2014прегледи 1078 коментарикоментари 0


Според последните данни, публикувани от Европейската комисия, жените в Европа все още работят 59 дни „безплатно“. Разликата в заплащането между половете – средната разлика между почасовото възнаграждение на жените и мъжете във всички сектори на икономиката – почти не се е променила през последните години и все още е около 16 % (16,4 % като миналата година). Eвропейският ден на равното заплащане беше отбелязан за втора поредна година на 28 февруари. С тази общоевропейска проява се отбелязва датата от новата календарна година, от която жените започват реално да получават заплащане за своя труд, равно с това на мъжете. На практика това означава, че днес жените работят 59 дни безплатно, преди да достигнат нивото на заплащане на мъжете. Денят на равното заплащане се отбелязва за четвърти път на европейско равнище. По инициатива на Комисията той бе честван за пръв път на 5 март 2011 г., второто му издание беше на 2 март 2012 г., а третото на 28 февруари 2013 г..

Разликата в заплащането между половете се изразява като процент от заплащането на мъжете и представлява разликата между средното брутно почасово заплащане на мъжете и жените в различни сектори на икономиката на ЕС. По последни данни разликата в заплащането между половете в Европейския съюз е била средно 16,4 % през 2012 г. Тя остава на това ниво след тенденцията към леко понижение през последните години. През предходните години този процент е бил около 17 % или по-висок. Тенденция към трайно смаляване на разликата се наблюдава в Дания, Чешката република, Австрия, Нидерландия и Кипър, докато в други страни (Полша, Литва) тази тенденция се е обърнала през 2012 г. В някои страни като Унгария, Португалия, Естония, България, Ирландия и Испания разликата в заплащането на мъжете и жените се е увеличила през последните години.

Тенденцията към смаляване на разликата може да се обясни с няколко фактора, като например нарастващия брой високообразовани работещи жени или по-сериозните последици от икономическата криза в някои сектори като строителството или инженерството, в които са заети предимно мъже. Следователно промяната не е единствено в резултат на по-добро заплащане и по-благоприятни условия на труд за жените.

В доклад на Европейската комисия от декември 2013 г. относно прилагането на правилата на ЕС за равно третиране на жените и мъжете в областта на заетостта се посочва, че равното заплащане е възпрепятствано от редица фактори. Сред тях са липсата на прозрачност в системите за заплащане, липсата на правна яснота относно определението за труд с равна стойност и редица процедурни пречки. Такива пречки са например липсата на информация, необходима на работниците за успешно подаване на жалби за равно заплащане, или информация за нивата на заплащане на отделните категории работници. Повишаването на прозрачността за възнагражденията може да подобри положението на жертвите на дискриминация по отношение на заплащането, които ще могат по-лесно да правят сравнение с работниците от противоположния пол.

Понастоящем Комисията проучва вариантите за действие на европейско равнище за подобряване на прозрачността и съответно за справяне с разликата в заплащането между половете, чрез което да се насърчи и улесни на практика ефективното прилагане на принципа на равното заплащане.
Източник :Европейска комисия, Снимка: ЕП


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg