EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Женева - център за търговията със суровини

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Женева - център за търговията със суровини

mail13:50 | 22.02.2011прегледи 983 коментарикоментари 0


Женева, която детронира Лондон като средище на петролната търговия, се радва на дългогодишната швейцарска традиция като организатор на международната търговия, информира АФП.
Търговията със суровини започна да се развива тук след първата петролна криза през 70-те години и получаването на политическа независимост на някои страни, производителки на петрол.
Изборът не е случаен, тъй като градът разполага с необходимите банки за дейността на търговците.
От десет години Женева не престава да се развива. По данни на женевската Асоциация за търговия и доставки в швейцарския град вече има 400 компании, занимаващи се с международна търговия, чийто оборот общо достига 800 милиарда франка годишно (620 милиарда евро).
Петролни продукти: Женева заема вече първо място в света в търговията с газ и петрол, както и с рафинирани продукти. В града се търгуват една трета от световните обеми петрол, от които 80 до 85 процента руски петрол и 65 до 70 процента казахстански петрол.
Ориз, зърно и маслодайни култури: крайезерният град е начело и в търговията с тези суровини. В Женева се извършват сделки с една трета от 75-те милиона тона, които се търгуват всяка година.
Захар и памук: Женева дели първото място с Лондон в търговията с тези суровини, като урежда една трета от сделките с 15-те милиона тона захар, търгувани годишно. Градът извършва 22 процента от световните сделки с памук.
Кафе: Женева заема първо място в търговията с кафе, като извършва 50 процента от международните сделки.
Стомана:10 процента от световната търговия със стомана се извършва в Женева.
Нежелезни материали, новите суровини (електричество и сертификати за въглероден диоксид) и етанол: позициите на Женева растат.
Градът, който няма достъп до море, е централа на втората по големина компания за морски товари, извършваща превоз с контейнери, Медитърейниън шипинг къмпани (Medditerranean Shipping Company). Тази фирма разполага с 430 кораба и 40 000 персонал в света, от които 300 до 400 са в Женева.
Според Асоциация за търговия и доставки Женева държи 10 процента от световния пазар на доставки в контейнери, 20 процента от превоза на течни продукти и 22 процента от доставките на сухи продукти.
Банките, които са съществен участник в търговията, чиято дейност финансират, също са добре представени. Според швейцарското списание "Билан" Бе Ен Пе Париба (BNP Paribas) финансира сделки със суровини за над един милиард долара дневно от офисите си в Женева.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1057