EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Жена - фаворит за президент на УФР

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Жена - фаворит за президент на УФР

mail09:30 | 19.09.2013прегледи 675 коментарикоментари 0


Вицепрезидентът на Управлението за федерален резерв (УФР) Джанет Йелън стана фаворит за поста на ръководител на централната банка на САЩ, след като предпочитаният от президента Барак Обама кандидат, неговият бивш съветник Лари Съмърс, се оттегли от надпреварата, съобщиха източници, запознати със ситуацията и цитирани от Ройтерс.
Ако бъде номинирана и утвърдена на поста, Йелън ще замени сегашния председател на УФР Бен Бърнанке, чийто втори мандат изтича през януари. Съмърс, бивш икономически съветник на Обама и ексминистър на финансите при друг президент демократ - Бил Клинтън, се отказа от възможността да получи поста в неделя заради противопоставянето на неговите съпартийци от Демократическата партия, което ще затрудни избирането му от Сената.
Ако бъде утвърдена Йелън, която има дългогодишна кариера в системата на УФР и бе председател на Съвета на икономическите съветници на Белия дом при Клинтън, ще стане първата жена на този пост.
Източници, запознати с въпроса посочиха, че Обама до голяма степен вече е бил свел избора си до две кандидатури - Съмърс и Йелън. След като Съмърс се оттегли, Йелън излиза напред. Президентът е споменавал и Доналд Кон като възможен кандидат. Включването на нови кандидати в списъка сега изглежда малко вероятно.

Говорителят на Белия дом Джей Карни посочи пред журналисти, че Обама ще съобщи решението си през есента. Икономистите от банка Nomura посочват в съобщение до клиентите си, че след оттеглянето на Съмърс, Йелън се оформя като водещ кандидат, следвана от Кон, като има много малки шансове да се появят други кандидати. Доналд Кон е опитен и уважаван централен банкер, но не е работил в УФР от 2010 година. Финансовите пазари вероятно няма да реагират толкова добре на номинацията му, а на номинацията на Йелън ще реагират добре, посочват икономистите.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg