EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Железничарски протест

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Железничарски протест

mail14:00 | 30.05.2012прегледи 468 коментарикоментари 0


Синдикатът на железничарите към КНСБ излиза на протестен митинг пред сградата на Министерството на транспорта. Протестът е под наслов "Не на унищожаването на българската железница". От профсъюза настояват за запазване на работните места и социалните придобивки на българските железничари. Синдикалистите излизат на протест, въпреки обещанията на транспортния министър Ивайло Московски, че съкращения няма да има, тъй като за това няма подписано споразумение, заяви Петър Бунев от КНСБ. Важни са и работните места, важни са и картите за пътуване - една от малкото привилегии, които останаха за железничарите, и е на път тези карти да бъдат отменени от 1 юни. Важно е състоянието на железницата, което продължава да се влошава. Общото убеждение на работещите е, че железницата отива към закриване. Не се ли чуе, не се ли предприемат някакви мерки, продължаваме регионални митинги по гари, по възли. Някой трябва да обърне внимание на това, което се случва. Една държава без железница… По скоро България ще се превърне в бананова република. Синдикатите настояват още да бъде приета стратегия за развитие на железопътния транспорт и тя да има ясни ангажименти.
От 1993-а година се правят реформи, съкращенията водят до липса на хора, има и допълнителни съкращения извън договорените, каза Димитър Динев, председател на Синдикалния съвет на железничарите към КНСБ. Исканията ни са да се спре унищожаването на железниците, да се спре отнемането на карти, да се спрат съкращенията, да се компенсира инфлацията чрез увеличаване на доходите.
От КТ Подкрепа обявиха, че няма да подкрепят днешния протест. Росен Зарков от синдиката заяви, че до средата на юли те ще бъдат готови за ефективни стачни действия.
В отговор министърът на транспорта Ивайло Московски подчерта, че не вижда тема за водене на разговори и отхвърли всички споменати искания. „Съкращенията са тези, които бяха постигнати в споразумението от края на миналата година. Всички тези действия имат една единствена цел – саботиране на процеса на приватизация.
Допълнителни съкращения няма, отнемане на карти не съществува, що се отнася до третата причина за протеста - унищожаването на железниците, то милиард и половина се инжектират в момента в железниците. Няма случай да не съм приел синдикалисти”, каза още Московски./БНР
 


Тагове: БДЖ, протест
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg