EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Жалби, за да има усещане за нередности

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Жалби, за да има усещане за нередности

mail12:30 | 31.10.2011прегледи 787 коментарикоментари 0


Понякога повече се говори, отколкото в действителност се вършат нарушения. В изборния ден и в деня за размисъл на всички видове избори е обичайно да има много жалби и сигнали, за да се създаде усещане за нередност. Това каза в интервю говорителят на ЦИК Бисер Троянов.
"Усещането, че изборите са купени, се създава и заради многото сигнали, които се тиражираха в публичното пространство. Дали действително е имало купуване на гласове или не, може да се установи само от съответна проверка от лицата, които действително са разменяли парични средства за продажбата на техните гласове" смята Троянов. Според него, в много от случаите се пускат жалби и сигнали, само за да се създаде усещане, че има нарушения.
Въз основа на 98% обработени протоколи, Троянов съобщи, че за кандидатпрезидентската двойка Росен Плевнелиев и Маргарита Попова са гласували 52.5% от гласовете, а Ивайло Калфин - Стефан Данаилов – 47%. Той подчерта, че на втори тур изборният процес протече доста по-лесно. Избирателите бяха улеснени с по-къси бюлетини с мажоритарни кандидати. Този път общинските избирателни комисии успяха да обявяват навреме края на изборния ден и да подадат информацията. "През изминалата нощ близо 100 общински избирателни комисии са донесли тук в ЦИК своите секционни протоколи за повторното им въвеждане от информационно обслужване", каза той. По повод вчерашните думи на вицепремиера Цветан Цветанов, че ЦИК трябва да санкционира двамата депутати, заснети от БГНЕС да изнасят чували с бюлетини в изборната нощ Бисер Троянов каза: "Ние имаме решение, което не събра необходимите 2/3 от гласовете. Мотивите са изложени в самото решение, а дали ЦИК има правомощие може да се намери отговора и в самото решение". Решението на ЦИК гласи, че "действията на Станислав Стоянов Иванов и Иван Йорданов Божилов, в качеството им на пълномощници на градската организация на ПП "ГЕРБ", представляват нарушение на разпоредбата на чл. 20, ал. 7, чл. 210 от Изборния кодекс". Според регламента е предложено председателят на Централната избирателна комисия да състави акт за установяване на административно нарушение. При проведеното гласуване в ЦИК не бе постигнато мнозинство две трети от присъстващите членове и така двамата нарушители не понесоха санкции. Бисер Троянов припомни, че ОИК трябва да следят за нарушение на тяхна територия. "Откакто са създадени в демократичните години централни избирателни комисии, е постановено винаги да се вземат решенията с мнозинство от 2/3", каза той. Бисер Троянов не пожела да коментира дали е необходима промяна в това изискване, но призна, че проблеми във вземането на решения има, както по отношение на депутатите, така и по отношение на изказвания в изборния ден, какъвто е случаят със Сергей Станишев.
В случай, че има необходима готовност за промени в Изборния кодекс, то ЦИК ще взема отношение, ще излезе със становище и дори пряко ще участва в работата по подготовката на ЗИД на Изборния кодекс. "Понякога има упреци към закона и към законодателя, макар това поведение да го създаваме всички ние, цялото общество", коментира Троянов.
Един проблемите, констатирани на тези избори, бяха прозрачните бюлетини. Говорителят на ЦИК увери, че не могат да бъдат създадени такива бюлетини, които едновременно да са удобни за сгъване и да достатъчно непрозрачни. "Гласуваме с хартиени бюлетини, а не с картонени. При по-плътна хартия, проблемите и атаките, щяха да бъдат насочени към начина, по който се сгъва и това, че се отварят, за да се види вече истинския вот", подчерта той. По думите на Троянов, всеки вид хартия, поставен на светлина, прозира. "Достатъчно е при сгъване на бюлетината да не се вижда как е отразен вотът", добави той. След повторното въвеждане на данните, ЦИК ще обобщи колко са недействителните бюлетини. Бисер Троянов не бърза с равносметка за изборите, докато не приключат с обобщаването на данните в ЦИК.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg