EUR 1.9558
USD 1.7650
CHF 2.0835
GBP 2.3153
CNY 2.4873
you tube
mobile version

ЕЦБ няма да печата пари

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕЦБ няма да печата пари

mail17:15 | 09.10.2012прегледи 737 коментарикоментари 0


Европейската централна банка (ЕЦБ) няма да печата пари, за да разреши дълговата криза в еврозоната, заяви днес президентът на институцията Марио Драги, цитиран от Франс прес. "ЕЦБ не може да се ангажира с парично финансиране и не може да замени дейността на държавите членки (от еврозоната). Прекалено лесно е да се мисли, че ЕЦБ може да замести дейността на правителствата или пък да запълни липсата на действие, печатайки пари. Това няма да стане", каза Драги при изслушване в комисията по икономическите и паричните въпроси на Европейския парламент.
Мерките за строги икономии в еврозоната са необходими, ако валутният съюз иска да ограничи кризата, отбеляза той, цитиран от ДПА.
Драги заяви, че страните членки на еврозоната, засегнати от дълговата криза, трябва да продължат икономическите си реформи. "Процесът е необратим", подчерта президентът на ЕЦБ. Правителствата, налагащи болезнени съкращения на разходите, трябва да обмислят социалните усложнения, предизвикани от плановете им, допълни той. Силните съкращения на бюджетни разходи доведоха до протести, придружени от изблици на насилие, в Испания, Гърция и Португалия, припомня ДПА.
Икономиите са необходими за намаляване на държавния дълг и бюджетните дефицити, но ограничават растежа в някои страни, призна все пак Драги. Страните членки трябва да гарантират също така, че мерките, които въвеждат, включват "перспективи за възстановяване на растежа", отбеляза той.
 


Тагове: ЕЦБ, пари
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg