EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

ЕЦБ не промени ОЛП

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕЦБ не промени ОЛП

mail06:20 | 27.10.2017прегледи 10815 коментарикоментари 0


Европейската централна банка запази без промяна основните лихвени проценти, потвърждавайки, че очаква лихвените ставки да останат в досегашните нива за "продължителен период" и далеч след края на програмата за "количествени улеснения".

В същото време обаче ЕЦБ обяви, че от началото на следващата година ще намали размера на ежемесечните покупки на финансови активи до 30 млрд. евро от настоящите 60 млрд. евро, но ще удължи действието на програмата за "количествени улеснения" до септември 2018-а година.

На днешното си заседание във Франкфурт, Управителният съвет на ЕЦБ взе решение да остави без промяна основната лихва по операциите за рефинансиране (т.нар. "репо лихва") на ниво от 0,00%, депозитната си лихва на ниво от -0,4% и заемната си лихва на ниво от 0,25%.

Управителният съвет на банката продължава да очаква, че ключовите лихвени ставки ще останат в настоящите нива за продължителен период и далеч отвъд хоризонта на програмата за покупки на активи, известна като "количествени улеснения".

Относно нестандартните парични политики, ЕЦБ заяви, че покупките по "Програмата за закупуване на активи" (APP) ще продължат с настоящия месечен темп от 60 млрд. eвро до края на декември 2017-а година. От януари 2018-а година нетните покупки на финансови активи (най-вече на еврооблигации) се планира да продължат с ежемесечно темпо от 30 млрд. евро до края на септември 2018-а година, или още по-нататък, ако е необходимо, и във всеки случай, докато Управителният съвет не види трайно коригиране на инфлацията в съответствие с заложените от централната банка цели (за средносрочна инфлация от малко под 2 на сто).

Ако икономическите перспективите в еврозоната станат по-неблагоприятни, или ако финансовите условия станат несъвместими с по-нататъшния напредък на инфлацията към нейното целево ниво, Управителният съвет е готов да увеличи програмата за "количествени улеснения" по отношение на нейния размер, и/или нейната продължителност, отбеляза ЕЦБ.

Централната банка също така посочи, че евросистемата ще реинвестира главницата от падежиращите ценни книжа, закупени по програмата APP, за удължен период от време след приключване на ежемесечните нетни покупки на активи и във всеки случай за толкова дълго, колкото е необходимо. Това ще допринесе както за благоприятни ликвидни условия, така и за подходяща паричната политика.

ЕЦБ също така обяви, че основните операции по рефинансиране (т.нар. "репо аукциони") и тримесечните операции по дългосрочно рефинансиране на търговските банки (TLTRO програма) ще продължат да се провеждат като процедури с фиксиран лихвен процент за толкова дълго време, колкото е необходимо, и поне до края на последния период за поддържане на резервите през 2019-а година.

Президентът на ЕЦБ Марио Драги ще коментира днешните решения на централната банка на пресконференция, която ще се проведе от 15:30ч.

Единната европейска валута реагира негативно на днешното решение на ЕЦБ да удължи срока на действие на програмата за "количествени улеснения" най-малко до края на септември 2018-а година, тъй като част от инвеститорите и анализаторите разчитаха, че краят на програмата APP ще бъде даде в средата на следващата година. В същото време те бяха разочаровани и от сигналите, че ако се наложи, ЕЦБ може отново да увеличи размера и/или продължителността на програмата за "количествени улеснения".

След днешните решения на ЕЦБ еврото се понижава с 0,5% към тридневно дъно от 1,1739 долара, с 0,42% към двудневно дъно от 133,60 японски йени и към 1,1664 швейцарски франка, след като по-рано през деня единната валута поскъпна до ново близо двегодишен връх около 1,1708 франка (най-високо ниво от ключовото заседание на Швейцарската централна банка, проведено на 15-и януари 2015-а година, когато банката се отказа от официалния праг на търпимост 1,2000 франка за едно евро).

 

източник:БНР


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg