EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕЦБ извън "ролоувър" на гръцкия дълг

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕЦБ извън "ролоувър" на гръцкия дълг

mail18:00 | 30.06.2011прегледи 1330 коментарикоментари 0


Европейската централна банка (ЕЦБ) няма да участва в удължаване на сроковете на изплащане на гръцките задължения към частните инвеститори, което се обсъжда в момента на европейско равнище, заяви днес президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише в Брюксел."Говори се за участието на частния сектор, а не държавния сектор. Вече казах, че не планираме да участваме", заяви Трише в отговор на въпрос на член на Комисията по икономическите и валутните въпроси в Европейския парламент, пред която той прави изказване на всяко тримесечие.
Трише подчерта още в началото на юни, че ЕЦБ няма намерение да участва в така наречения ролоувър на гръцкия дълг, опция, към която тя е по-скоро благосклонна. За сметка на това банката отхвърля каквото и да е решение, което може да бъде сравнено с неплатежоспособност, повтори за пореден път днес Трише. "Ролоувърът" означава кредиторите да запазят ангажиментите си доброволно. При всеки падеж на облигации те изкупуват книжата за стойността, която току-що им е изплатена, удължавайки по
този начин постепенно падежа по дълговите книжа. В момента Гърция по-скоро извършва "корекция" заради минали злоупотреби, а не прилага строги мерки за икономии, заяви Трише пред европарламентарната комисия.
"Това, което днес се нарича строги икономии, е корекция в много случаи на минали неразумни оценки, които е трябвало да не бъдат допускани", заяви Трише. Това бе отговорът на европейския централен банкер на въпрос на депутат за наложените на затруднените бюджетно Гърция, Ирландия и Португалия мерки за строги ограничения в замяна на помощта на ЕС и на Международния валутен фонд, след като вчера гръцкият парламент прие план за орязване на държавните разходи,
за който настояваха партньорите на Атина, а днес предстои да бъде приет и законът за прилагането на този план. Увеличаването на заплатите в тези три страни бе много по-голямо от средното в ЕС, каза Трише, като пример за предишни грешки. Според него е ясно, че Гърция "трябва да направи корекция, за да си върне доверието на пазарите, а ЕС пък - да подобри значително икономическото управление, за да не допусне бъдещи сериозни бюджетни дисбаланси", най-вече като направи по-автоматични предвидените санкции за такива нарушения.


 


Тагове: ЕЦБ, Гърция
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg