EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

ЕЦБ: Гръцките банки затварят на 22 юни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕЦБ: Гръцките банки затварят на 22 юни

mail13:10 | 19.06.2015прегледи 1632 коментарикоментари 0


След неуспешната среща на Еврогрупата вчера, Европейската централна банка (ЕЦБ) предупреди, че не е сигурно дали гръцките банки, засегнати от големите изходящи потоци, ще могат да отворят в понеделник, предаде Ройтерс.
Длъжностни лица, запознати с разговорите на министрите, ЕЦБ и МВФ, проведени при закрити врата, заявиха, че отливът на депозити било единственото нещо, което президентът на банката Марио Драги споменал като причина. За сега ЕЦБ отказва да коментира подробности.
Управителният съвет на ЕЦБ планира да проведе телефонна конференция днес, на която ще се реши дали ще се увеличи спешната ликвидност на гръцките банки.
Гръцките вложители са изтеглили около 2 милиарда евро от банките през последните три дни, а изходящите потоци се ускоряват, след като преговорите между правителството и неговите кредитори се провалиха в края на седмицата. В сряда тази седмица са били изтеглени 800 милиона евро, вчера от банките са изтеглени 1 млрд. евро. През месец януари изтеглените суми възлизат на 12,25 млрд. евро. През февруари изходящите парични потоци са били в размер на 7,5 млрд. евро, а през март – 1,9 млрд. евро, съобщава френския вестник "Монд".
Изтеглените 2 млрд. евро само от началото на тази седмица представляват около 1,5% от общите частни и корпоративни депозити в Гърция, които са на стойност 133,6 млрд. евро, държани в гръцки банки до края на април, според данни на CNBC. Преди тази седмица от банките са теглени по 200-300 млн. евро на ден.
"Не мога да потвърдя тези цифри, но със сигурност темповете са тревожни. Щом хората теглят парите си от банките, значи са много притеснени какво ще им донесе бъдещето", заяви ръководителят на Еврогрупата Йерун Дейселблум.
По думите му в интерес на целия гръцки народ е правителството да постигне споразумение скоро. "Отговорността за това носи властта. Те отговарят за бъдещето на своя народ, а отливът на депозити от банките е знак за голяма загриженост за това бъдеще", заяви той.
Финансовите министри от еврозоната проведоха извънредна среща вчера, за да се опитат да избегнат гръцкия фалит след ускорените банкови тегления, спадът в държавните приходи заради безизходицата на правителството и кредиторите.
Но министрите от 19-членния валутен блок се провалиха само 12 дни преди крайния срок за погасяването на гръцкия дълг към МВФ. Фондът от своя страна вчера заяви, че няма да дава повече отсрочки на Атина.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg