EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Естония въвежда еврото на 1 януари 2011 г.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Естония въвежда еврото на 1 януари 2011 г.

mail14:17 | 12.05.2010прегледи 1647 коментарикоментари 0


Европейската комисия подкрепи присъединяването на Естония към еврозоната на 1 януари 2011 г., съобщи днес председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, предават световните агенции.
„Естония постигна висока степен на устойчива икономическа конвергенция и е готова да приеме еврото на 1 януари 2011 година”, заяви еврокомисарят по икономическите и паричните въпроси Оли Рен, предаде АФП.
„За да гарантира успешното приемане на еврото, Естония трябва да продължи своите усилия за поддържа разумна фискална политика”, допълни Рен.
Той призова естонските власти да бъдат в готовност и да реагират бързо при възникването на проблеми.
Еврокомисарят каза, че днешното решение е силно послание за еврозоната и подчертава значението на еврото.
Естония ще бъде втората малка държава след Кипър, която влиза в еврозона, с БВП в рамките на $23 млрд.
Балтийската държава е заложила за тази година държавният й дълг да бъде в рамките на 9.6 % от БВП, а дефицитът - 2.4 %. Това е изключение, и при другите държави може да има забавяне по присъединяването в еврозоната в резултат на повишаването на разходите по финансиране на натрупаните дефицити, коментираха преди седмица от рейтинговата агенция Fitch.
Предприетите от Естония мерки за стабилизиране на икономиката се отразиха на потреблението и в резултат беше отчетен спад от 14.1 % през миналата година. Икономиката се понижи с още 2.3 % през първите три месеца на тази година, става ясно от публикуваните днес данни на Националното статистическо бюро.
Балтийската държава сега е изправена пред опасността от увеличаване на бедността, основно сред пенсиониращите се хора, и ще се опита да преодолее трудностите чрез правителствени мерки по икономическо сътрудничество и развитие.
Нито една от настоящите членове на еврозоната няма да отчете дефицит до 3 % от БВП през тази година, отбелязват от Европейската комисия.  Сред кандидат- държавите за присъединяване - дефицитът на Полша ще нарасне до 7.3 % от БВП, а на Унгария ще бъде в рамките на 4.1 % от БВП, прогнозират от ЕК. Икономиката на Чехия също предстои да се свие до 5.7 от 5.9 %.
Индексът, измерващ съотношението дълг - БВП, който ще бъде средно около 84.7 % в еврозоната през тази година, ще достигне 78.9 % в Унгария, 53.9 % в Полша и 39.8 % в Чехия през 2010 г.
От 27-те страни членки на Европейския съюз (ЕС) 16 вече използват еврото. Всички останали, с изключение на Великобритания, Дания и Швеция, са задължени с договор да се присъединят веднага щом бъдат оценени като подготвени за това, информира ДПА. Правилата за присъединяване към еврозоната са въведени с Договора за създаване на ЕС от 1992 година (Договора от Маастрихт) и по тази причина са известни като Маастрихтските критерии:
Валутен курс: Кандидатките трябва да поддържат стабилен курс на националната си валута, обвързана с еврото, като част валутно-курсовия механизъм 2 (ERM II) в продължение на най-малко на две години преди да въведат еврото.
Държавен дълг : В края на финансовата година, предхождаща влизането в еврозоната, правителствата на кандидатстващите страни трябва да поддържат бюджетния си дефицит под прага от 3 процента от брутния вътрешен продукт (БВП), а държавния дълг - под 60 процента от БВП.
Инфлация: Равнището на инфлацията в страните кандидатките не трябва да превишава с повече от 1,5 процентни пункта средната стойност на показателя в трите държави членки на ЕС (не само на еврозоната) с най-ниска инфлация.
Дългосрочни лихвени проценти: Номиналните дългосрочни лихвени проценти не могат да бъдат с над 2 процентни пункта по-високи от лихвените проценти в трите държави членки на ЕС с най-ниска инфлация.
Ако дадена страна преценява, че е изпълнила критериите, тя може да поиска от Европейската комисия да представи официално становище за нейната подготвеност да се присъедини към еврозоната.
Ако според Комисията съответната държава е готова, то тогава министрите на финансите и лидерите в ЕС следва да дадат политическата си подкрепа.
Агенция ДПА дава информация и за положението на отделни страни в ЕС във връзка с присъединяването им към еврозоната.


 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg