EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Естакадата на бул. „Гешов” готова на 8 май

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Естакадата на бул. „Гешов” готова на 8 май

mail06:20 | 23.04.2013прегледи 457 коментарикоментари 0


На 8 май ще бъде напълно отворено за движение и кръстовището на булевардите "Акад. Иван Ев. Гешов" и "Георги Софийски". Това съобщи кметът на София Йорданка, цитирана от БТА. Замразихме проекта с полагането на последния слой асфалт, заради зимния период. EconomyNews.bg припомня, че строителните дейности започнаха в края на април миналата година и се окачваше естакадата да бъде готова до декември 2012 г. Цената на проекта е 9,5 млн. лв., а изпълнител - „Балканстрой”. Ул. „Св. Георги Софийски” ще бъде върху мост, а бул. „Гешов” ще потъне в траншея. С изграждането на новото кръстовище, ще бъде подобрена пропускателната способност на пътния възел. Преминаването през кръстовището в най-натоварените часове се съкращава. В час пик изчакването ще е до 2 минути. С реализацията на проекта и изграденото вече кръстовище на две нива на бул.”Акад.Ив.Гешов” и ул.”Св.Георги Софийски” ще се постигне краен комплексен положителен ефект върху облекчаване на движението. По проект на горно ниво има кръгово движение на кръстовището, като част от конструкцията е стоманена вантова. Пример за подобна конструкция в България е Дунав мост 2. На нивото на кръговото кръстовище ще се извършват всички леви завои. На ниво терен се запазва съществуващото кръстовище. Проектът е съобразен с извършването на реконструкция на трамвайната линия на бул.”България”, както и с бъдещата станция от третия лъч на метрото.
Очаквам до края на месец май да започне изграждането на кръстовището на Семинарията, допълни кметът Фандъкова. Става дума за участъка между бул. „Стоян Михайловски" и бул. „Вапцаров”. От там ще тръгва и новото трасе на трамвай №2 до Дървеница.

Две готови естакади
Първата завършена естакада беше пусната в експлоатация на 17 юли 2012 г. в кв. „Младост”. Съоръжението представлява кръстовище на 2 нива, от сглобяема конструкция с тегло 400 тона и дължина 80 метра. Намира се на булевардите "Андрей Сахаров" и "Андрей Ляпчев", като свързва „Младост” 1 с „Младост” 2. Фирмата-изпълнител „Трейс Груп Холд” е дала 50 години експлоатационен срок на съоръжението. „Трейс Груп” получи 8 857 000 лв. за построяването на естакадата, но беше глобена с 440 хил. лв. заради забавяне.
Готово е и кръстовището между бул. "Пейо Яворов" и бул. "Драган Цанков" при Телевизионната кула. Строителството му започна през април 2012 г. и бе пуснато в експлоатация на 28 ноември. Изпълнител е поделението на „Главболгарстрой” - "Инфраструктурно строителство" АД. Цената е 20 млн. лв. Кръговото кръстовище на нивото на бул. „Драган Цанков” цели да облекчи трафика, а бул. „Пейо Яворов” -потъна в траншея.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1039