EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

ЕСП: Турция не се реформира

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕСП: Турция не се реформира

mail17:55 | 15.03.2018прегледи 4015 коментарикоментари 0


  Турция отстъпва от реформите и показва липса на политическа воля. Това се посочва в доклад на Европейската сметна палата, в който се прави оценка на използването на предоставената от ЕС финансова помощ за Анкара. Помощта е за привеждане на турското законодателство в съответствие със законите на ЕС.
     Палатата отчита, че в областта на върховенството на закона важни реформи са закъснели. В областите, в които е имало по-голяма политическа воля, като например митниците, заетостта и данъчното облагане, проектите на ЕС са допринесли за напредък. Резултатите може да не бъдат трайни заради трудностите при изразходването на предоставените средства и отстъплението от реформите, се посочва в документа.
     ЕС отпуска на Турция от 2007 г. до 2020 г. предприсъединителна помощ за над девет милиарда евро. Проверката е установила, че изразходваните средства почти не са допринесли за независимостта и безпристрастността на съдебната система, борбата с корупцията по високите управленски равнища и организираната престъпност, за свобода на печата, предотвратяване на конфликт на интереси и повишаване на ролята на външните проверки и гражданското общество. Напредъкът в тези области от няколко години е бил незадоволителен, тъй като липсва политическа воля от страна на турските власти, се посочва в доклада, който цитира извод на Европейската комисия.
     Палатата препоръчва финансирането от ЕС да бъде обвързвано с условия. Отбелязва се, че възможността за спиране на финансирането, ако не са спазени принципите на демокрацията и върховенството на закона, не е отразена изрично в правилата за отпускането на европейски средства.
     Според доклада Турция отчита резултати в подобряването на работата на администрацията, но устойчивостта на тези постижения е застрашена заради липсата на политическа воля, заради влошената обстановка от масовите уволнения, както и от временното отстраняване на държавни служители и ограниченията по отношение на гражданското общество./БТА

 


Тагове: Турция, ЕСП
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg