EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕСО се отделя от НЕК

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕСО се отделя от НЕК

mail12:15 | 06.01.2014прегледи 680 коментарикоментари 0


Електроенергийния системен оператор (ЕСО) се отделя от Националната електрическа компания (НЕК). Това става ясно от решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Енергийният регулатор разреши отделянето с решение, взето на 18 декември миналата година. Според него ЕСО получава 35-годишна лицензия за пренос на електрическа енергия. Той ще бъде сертифициран и като независим преносен оператор.

Отделянето ще стане факт, след като бъде вписано в Търговския регистър. От НЕК към системния оператор ще преминат активи за около 2,1 млрд. лв. Цялото имущество, което се прехвърля, е свързано с дейността пренос на еленергия, посочват от ДКЕВР. Става въпрос за около 300 подстанции и 14 222 км далекопроводи високо напрежение. Освен това към ЕСО минават всички недвижими имоти, които са част от електропреносната мрежа или я обслужват, включително административни сгради, земя, открити разпределителни уредби и други.

Освен придобитите активи, ЕСО тава длъжник по всички заеми, отпуснати на НЕК за електропреносната система. За да изпълнява новата си роля, за периода от 2014 г. до 2018 г. ЕСО планира значителни инвестиции, става ясно от решението на ДКЕВР. В него обаче не са упоменати конкретни цифри. Преди да вземе решението си, регулаторът е направил анализ на финансовото състояние на ЕСО. От него става ясно, че през 2012 г. спрямо 2010 г. то се е влошило. На база обща балансова структура обаче ДКЕВР прави извода, че въпреки това то се запазва много добро.

Най-интересни са данните за студения резерв през 2012, отбелязва "Монитор". От тях става ясно, че през тази година ЕСО е платил с 81,7 млн. лв. повече за студен резерв от позволеното му. На това се дължи и отчетената загуба през 2012.

От ДКЕВР посочват, че допълнителните количества са купени от централите с най-висока цена. Това са ТЕЦ "AES Гълъбово" ("Марица-изток 1") - 67,88 лв. на мвтч за ЕАД и ТЕЦ" Контур Глобал Мариц-изток 3" - 48,60 лв. за мвтч. Така на първата централа са платени с 31,3 млн. лв. повече от утвърдените разходи за студен резерв, а за втората – 49,7 млн. лв.

Пак по отношение на студения резерв преди няколко месеца стана ясно, че като шеф на НЕК Иво Лефтеров е фактурирал на ЕСО 240 млн. лв. за студен резерв. След това, вече като шеф на ЕСО, той отказал да ги плати. Сега Лефтеров е следствен за извършени плащания по проекта "Белене" след официалното спиране на проекта. /БГНЕС


Тагове: ЕСО, НЕК
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg