EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

ЕС:5G мрежите - приоритет за общността

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС:5G мрежите - приоритет за общността

mail13:30 | 06.12.2019прегледи 708 коментарикоментари 0


Европейският съвет по телекомуникации прие заключения за значението на 5G мрежите за европейската икономика и необходимостта от намаляване на рисковете за сигурността, свързана с високоскоростните мрежи от пето поколение.

Министрите на страните членки заявяват, че 5G мрежите ще формират част от ключовата инфраструктура за поддържането на жизнено важни обществени и икономически функции. Същевременно те подчертават, че подходът към тях трябва да бъде всеобхватен и базиран на риска.

По повод сигурността на оборудването, еврокомисарят по вътрешен пазар Тиери Брьотон заяви, че то остава отговорност на страните членки. Има обаче сериозни разногласия по въпроса за електронната поверителност, подчерта Брьотон:

“Някои страни-членки показаха нетърпение. Други ни казаха: "Работим по нея три години". Трети пък заявиха, че работят по директива, която се прилага от 2002 година, а това е от почти едно поколение. Очевидно трябва да се работи в тази област, която е изключително важна за нашите 500 милиона граждани, които живеят в тази среда. Така че усетих при част от страните разочарование, при други нетърпение да се намери решение“.

Имало е обаче пълен консенсус от създаването на център, който да се грижи за киберсигурността, уточни Брьотон. Според постоянният заместник представител на Финландия Мина Кивимяки "5G мрежите ще бъдат икономически гръбнак на нашето бъдещо цифрово общество".В заключенията на Европейският съвет по телекомуникации се подчертава, че 5G мрежите ще бъдат от решаващо значение за поддържането на социални и икономически функции.

Изводите също така подкрепят и Европейската оценка за риска от 5G мрежите, публикувана през октомври, в която се посочва, че една от най-големите опасности на мрежите от пето поколение е по-големият брой на пътищата за атака, които могат да бъдат използвани, най-вероятно от държави извън ЕС./ БНР


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg