EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕС/Китай - компромис за слънчевите панели

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС/Китай - компромис за слънчевите панели

mail08:00 | 30.07.2013прегледи 562 коментарикоментари 0


Европейската комисия обяви, че е постигнала споразумение с Пекин за решаване на спора около предполагаемия дъмпинг при износа на китайски слънчеви панели за Европа. Решението се основава на съгласуването на минимални прагови равнища на цените на слънчевите панели, внасяни в ЕС от Китай. Цени под тези прагове няма да се допускат, уточнява ИТАР-ТАСС, цитирайки еврокомисаря за търговията Карел де Гухт. Със споразумението ще бъдат избегнати от август наказателни мита върху вноса на китайски слънчеви панели в Европа, чиято стойност за миналата година е 21 млрд. евро ($27 млрд).

През юни ЕК вече наложи ниски антидъмпингови мита, които обаче от 6 август трябваше да скочат до наказателно равнище от средно 47,6%, ако не бе постигнато споразумение. Шест седмици на преговори изглежда се оказаха достатъчни за решаване на спора, отбелязва Reuters. Говорителят на китайското министерство на търговията Шън Данян обяви, че Китай приветства уреждането на спора, допълва АР. По думите му ЕС е най-големият пазар за износ на китайски соларни продукти.
Междувременно Alliance for Affordable Solar Energy (AFASE) отново призова политиците да предотвратят каквото и да било увеличение на цените, тъй като това ще доведе до големи затруднения за европейските инсталатори на фотоволтаици. След налагането на временни мита от ЕС на 5 юни, търсенето вече спадна значително и доведе до обявяването в несъстоятелност на някои от големите европейски компании.
По-рано тази година проучване, представено от независимия швейцарски институт Prognos, подчерта, че налагането на мита в какъвто и да било размер автоматично ще доведе до спад в търсенето и загуба на работни места. Близо 242 000 работни места в Европа могат да бъдат закрити през следващите три години, ако митата са в размер на 60%.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg