EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕС удвои парите за Турция + българската позиция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС удвои парите за Турция + българската позиция

mail22:55 | 07.03.2016прегледи 1622 коментарикоментари 0


Европейският съюз ще удвои сумата, която предложи на Турция в помощ на сирийските бежанци в страната, и ще приема сирийци директно от Турция. Това се посочва в проектопредложение от срещата на върха ЕС-Турция, посветена на миграционната криза, съобщава Ройтерс.
Агенцията се е запознала с проект на изявление, подготвено за днешната среща в Брюксел, в което са изброени действията, които двете страни могат да предприемат, за да сложат край на миграционната криза.
Сред тях е предложение Турция да приема обратно всички нередовни мигранти от гръцките острови, включително сирийци, а ЕС ще приема директно от Турция един сирийски бежанец за всеки сириец, приет обратно в Турция от гръцките острови.
Европейският съюз ще предложи допълнителни 3 милиарда евро до края на 2018 г., за да помогне на Турция в подслоняването на сирийците. По този начин ЕС удвоява сумата от предишното предложение. Европейският съюз ще облекчи изискванията за визи за турските граждани, които искат да посетят Шенгенската зона, до края на юни, тоест по-рано от планираното, съобщава Ройтерс, като се позовава на проекта за изявление.

Според източници от срещата, турският премиер изненадващо е настоял и за точен график за презаселване на сирийски бежанци от Турция директно в Западна Европа срещу всеки върнат обратно мигрант от европейска територия. Турция очаква публична подкрепа за намерението си с военни средства да наложи зона за сигурност във вътрешността на Сирия по турската граница, където да бъдат връщани част от  сирийците. В същото време още от снощи на двустранни срещи, канлерът на ГерманияАнгела Меркел се опитва да убеди Давутоглу да започне да прилага спогодбата за реадмисия с Гърция, подписана преди 15 години.

Охраната на морската граница е възможна  само с помощта на Турция. Преговорите идват в момента, когато властите в Турция поставиха под контрол един от големите вестници "Заман". Свободата на словото и демократичните принципи са едно от условията в така наречените критерии от Копенхаген за членство и редица европейци  не желаят да правят компромиси с тях, както посочи и френският президент Франсоа Оланд.

Сътрудничеството с Турция не означава, че трябва да приемаме всичко там. Трябва да сме изключително внимателни по отношение на някои мерки срещу пресата

Австрийският канцлер Вернер Файмън заяви:

Не трябва да се отказваме от принципите си нито по отношение на визите,нито  за членството в ЕС, дори и Турция да ни помогне.

Премиерът на Унгария Виктор Орбан добави:

Абсолютно никакъв трансфер на мигранти директно от Турция не трябва да има. Унгария със сигурност няма да участва в подобна сделка.

България, пък според премиера Бойко Борисов, била подготвена да посрещне евентуална миграционна вълна, защото вече тя е оборудвана с термокамери, полицейски и военни патрули.

И затова сме поставили достатъчно съоръжения и апаратура, която в дълбочина да покрива териториите и да можем да очакваме вълна, ако идва, превантивно да я спрем.

Премиерът Борисов написа във Фейсбук: 

Считам, че като шенгенска граница България доказа, че е в състояние да се справи с опазването на граничните райони. Позицията, която сме защитавали досега на Европейския съвет, е била да се затворят всички външни граници така, както е според шенгенското споразумение, а мигрантите да преминават само през официалните КПП-та. Ние не само провеждаме тренировъчни учения, но и харчим десетки милиони за съоръжения, чрез които да гарантираме сигурността си. Но в момента се получава парадокс - ние пазим шенгенски граници по шенгенски образец, а всъщност не сме в Шенген. Поставили сме достатъчно съоръжения и апаратура като термокамерите, с които в дълбочина се покрива наблюдението на териториите и чрез които сме подготвени за евентуални мигрантски вълни. От това, което знам от колегите, очаквам и Великобритания, и други страни да ни помогнат с техника, говорил съм и с г-жа Кристалина Георгиева за финансова помощ. Държа да отбележа, че споразумението ни с Турция за реадмисия се прилага и през последната вечер натискът на границата ни е бил незначителен – 17 души. Прииждащите лица или се настаняват в съответните центрове у нас, или се връщат обратно. България е от държавите, където ситуацията е спокойна. Надявам се след днешното заседание на Европейския съвет предложенията ни да бъдат финализирани, Турция да си изпълнява ангажиментите за средствата, които ще получи, както и Гърция в опазването на нейните гранични райони.

Председателят на ЕП Мартин Шулц също реагира:

Въпросът за членството на Турция в Европейския съюз трябва да се отдели от преговорите с Анкара за миграционната криза, заяви днес председателят на Европейския парламент Мартин Шулц на пресконференция в Брюксел, предаде ТАСС.
"Очевидно е, че има опит да се свърже кризата с бежанците с процеса на присъединяване на Турция към ЕС. Но за Европейския парламент е напълно ясно, че трябва да отделим преговорите за членство от миграционната криза", каза Шулц.

Информацията е на БТА и БНР. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg