EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕС: Турция да спазва законите!

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС: Турция да спазва законите!

mail11:45 | 18.07.2016прегледи 1012 коментарикоментари 0


обновявана/

Турският министър-председател Бинали Йълдъръм обеща в понеделник участниците в опита за преврат да бъдат наказани „в рамките на закона“, в отговор на коментарите на Запада за мащаба на държавните репресии, предава AFP. „Ще действаме в рамките на закона“, заяви Йълдъръм, допълвайки, че „всеки се нуждае от справедливост.

Неговите думи идват след сериозна критика от страна на европейски лидери, които призоваха за спазване на закона в Турция. Наблюдавайки събитията в съседна Турция, съм силно притеснен от ескалацията на реваншизъм и спиралата от насилие, която се оформя, написа във Фейсбук премиерът Бойко Борисов.

Още в нощта на преврата, когато с колегите ми се събрахме извънредно в Министерския съвет, заявих пред медиите, че винаги съм бил за спазване на законите - така, както считам, че изборите са единственият демократичен начин за промяна на властта, по същия начин определям справедливия съдебен процес за единствения разумен подход към търсене на истината, пише Борисов. "Насилието ражда насилие. Мир с война и убити не се постига. Надявам се тези ужасяващи събития в Турция, които взеха стотици невинни жертви, да послужат за пример от какво трябва да се пазим и отговорът към това да бъде законен, демократичен и спазващ всички човешки права" допълва още премиерът.

За нас остава валидна позицията, че върховенството на закона и следването на нормалните демократични европейски практики трябва да е водещо в реакциите на властите в Турция, заяви пред български жулналисти в Брюксел министърът на външните работи Даниел Митов. Той участва в заседание на Съвета на ЕС по външни работи.
Министърът призова да не се стига до спирала на насилие и в никакъв случай да не бъдат възстановявани практики, отречени от ЕС, каквото е смъртното наказание. В никакъв случай няма да можем да приемем възстановяването на подобна мярка, заяви Митов.
В момента правим оценки какво точно се случва в Турция, всички реакции трябва да бъдат много рационални и лишени от емоции. За нас е важно да продължи да се изпълнява споразумението ЕС-Турция по отношение на миграцията, особено за България. Българското правителство е взело всички мерки, за да преодолее каквито и да било изненадващи моменти, продължаваме сътрудничеството с турските власти, с турската гранична полиция. Няма поводи за притеснение, нито има засилен миграционен натиск в момента, посочи министърът.
Той потвърди, че е наредил на българския посланик в Анкара Надежда Нейнски да не говори пред медиите в нощта на опита за преврат в Турция. Нито един посланик в такава ситуация не може да си позволи да прави публични изявления. Публичните изяви и послания се централизират в случая, МВнР събираше всичката информация, давахме информация до медиите, инструкции до българските граждани. За нас беше най-важно да се погрижим за българските граждани, които се намират в Турция и може да изпаднат в беда, поясни Митов.
Задачата на посланик Нейнски е била да координира и следи именно това, а не да дава изявления по медиите. Всяка публична изява на посланика или на генерален консул може да бъде интерпретирана погрешно и да доведе до опасност за живота и здравето на дипломатически служители и граждани на място. Така се реагира в подобни ситуации. Посланиците не са политически анализатори, за да правят изявления. Няма посланик на която и да е друга държава, който да е правил изявления от Истанбул или Анкара в тази ситуация, отбеляза министър Митов.

Ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини предупреди турското правителство да не предприема мерки, които биха навредили на конституционния ред след неусшения опит за преврат на 15 срещу 16 юли, предаде Ройтерс. "Ние бяхме първите през тази трагична нощ, които казахме, че легитимните институции трябва да бъдат защитени", заяви пред репортери Могерини при пристигането си на заседание на Съвета на Европейския съюз по външни работи. Ние сме тези, които днес казват, че върховенството на закона трябва да бъде защитено в страната", заяви още тя в Брюксел. "Няма извинение за стъпки, които отклоняват страната от това". "Демократичните и легитимни институции трябва да бъдат защитени. Днес, ние заедно с министрите ще заявим, че това очевидно не значи, че върховенството на закона и системата за разделение и взаимен контрол на властите може да се пренебрегнат," изтъкна още Могерини.

Бързото задържане на съдии и други лица след неуспешния опит за преврат в Турция показва, че правителството е имало предварителен списък, заяви европейският комисар за разширяването и политиката на съседство Йоханес Хан, цитиран от Ройтерс.

След неуспешния опит за преврат в нощта на петък срещу събота турските власти в неделя задържаха около 3000 предполагаеми метежници в армията - от висши командващи до обикновени войници, и също толкова съдии и прокурори.

"Най-малкото изглежда, че нещо е било подготвено. Списъците са налице, което подсказва. че това е било подготвено и е трябвало да се използва на определен етап", каза Хан. "Много съм разтревожен. Това е точно онова, от което се бояхме", добави еврокомисарят.

Предложението за връщане на смъртното наказание в Турция в отговор на опита за преврат срещу турския президент Реджеп Тайип Ердоган е „абсолютно неприемливо“, заяви в понеделник външният министър на Австрия Себастиан Курц, пише вестник The Local.

„Въвеждането на смъртно наказани разбира се ще бъде абсолютно неприемливо“, коментира Курц. „Не трябва да има никакво произволно прочистване, никакви наказателни санкции извън рамките на върховенството на закона и съдебната система“, уточни външният министър.

Курц също така призова Европа да покаже на Ердоган „ясни граници“.

По-рано Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че Америка подкрепя демократично избраното правителство и ще окаже съдействие при разследването на опита за преврат в Турция.

Кери е заявил още, че "публичните инсинуации и твърдения за каквато и да е роля на САЩ в проваления преврат са напълно неверни и вредят на двустранните отношения".

Америка призовава по-внимателно да се подхожда към тези обвинения, които косвено са насочени към САЩ.

Турция е съюзник в НАТО и партньор в осъществяването на операциите срещу Ислямска държава. Пентагона, въпреки че казва, че това, което се случва в Турция минимално влияе на операциите срещу ИДИЛ, това, че "Инджирлик" е трябвало да преустанови ударите след нареждане на турските власти, също е обезпокоителен факт. Двете страни трябва да запазят партньорските си отношения.

Германия предупреди Турция в понеделник, че възстановяването на смъртното наказание ще сложи край на разговорите за присъединяване на страната към Европейския съюз, предава AFP.
„Въвеждането на смъртно наказание в Турция ще означава край на разговорите за членство в ЕС“, заяви говорителят на германския канцлер Ангела Меркел.
Подобно предупреждение беше отправено и от върховния представител по въпросите на външната политика и политиката на сигурност на ЕС Федерика Могерини. „Нека бъда достатъчно ясна… никоя страна не може да стане член на ЕС, ако въведе смъртното наказание“, коментира Могерини.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg