EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

ЕС стартира емисия зелени облигации

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС стартира емисия зелени облигации

mail13:40 | 12.10.2021прегледи 556 коментарикоментари 0


Европейската комисия е продала първите си "зелени облигации", чрез които да набере средства за финансиране на проекти за опазване на климата като част от помощния пакет за възстановяване от коронакризата.

От първата емисия вече са събрани 12 млрд. евро, съобщи еврокомисарят по бюджета Йоханес Хан.

По данни на ЕК търсенето е превишило предлагането над 11 пъти - подадени са били заявки на стойност над 135 млрд. евро.
Хан определи програмата на ЕС за продажба на "зелени облигации" като най-голямата в света, а началото й - като огромен успех.
Общо ЕК възнамерява да събере до 250 млрд. евро от "зелени облигации". По този начин трябва да се финансират около 30 процента от възстановителната програма на ЕС, която е на обща стойност близо 800 млрд. евро.

Средствата, които Еврокомисията се надява да събере от "зелени облигации" до 2026 година, изцяло ще бъдат насочени към проекти за борба с климатичните промени в страните членки. Като примери Хан посочи изследователски проект в областта на енергийния преход, строителство на вятърни паркове или дигитализация на производството на автомобили.

По информация на ЕК тази година вече са емитирани облигации за 68,5 млрд. евро, чрез които да се финансира възстановителният план.

Като цяло Еврокомисията иска да продаде облигации за 80 млрд. евро до края на 2021 година, включително "зелени облигации".

Европейският съюз е наел банки за своята встъпителна емисия от зелени облигации по програмата "Следващо поколение ЕС", с падеж през февруари 2037 г. и размер на емисията от 12 милиарда евро.

Банките, наети като съвместни водещи мениджъри по сделката, са Bank of America Securities, Credit Agricole CIB, Deutsche Bank, Nomura и TD Securities, докато Danske Bank, Intesa и Santander ще изпълняват ролята на съводещи мениджъри.

Постъпленията от емисията ще бъдат използвани за девет широки категории разходи, включително енергийна ефективност, чиста енергия и адаптация към изменението на климата, в съответствие с рамката за зелени облигации по програмата "Следващо поколение ЕС" (NextGenerationEU, или NGEU).


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg