EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕС: Слаб ръст на потребление и доходи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС: Слаб ръст на потребление и доходи

mail18:35 | 30.01.2023прегледи 692 коментарикоментари 0


Реалното потребление на домакинствата на глава от населението през третото тримесечие на 2022 г. е нараснало с 0,7 на сто в Европейския съюз, както и с 0,5 на сто в еврозоната, спрямо предходното тримесечие. Тогава, отново на тримесечна основа, показателят наддаде с 0,4 в ЕС и с 0,5 на сто във валутния съюз, сочат най-новите сезонно коригирани данни на европейската статистическа агенция Евростат.

Същевременно реалните доходи на домакинствата на глава от населението в ЕС са се увеличили с 0,1 на сто през третото тримесечие на 2022 г., отнесено към второто тримесечие, когато спаднаха с 1,1 на сто. В еврозоната реалните доходи на домакинствата на глава от населението прибавиха 0,4 на сто през третото спрямо второто тримесечие, обръщайки намаление с 0,7 на сто, записано през април-юни 2022 г.

Реалното потребление на домакинствата на глава от населението се определя като съотношение между действителните разходи за крайно потребление на домакинствата в номинално изражение, и общия брой на населението, коригирани спрямо индекса на цените.

Компоненти на брутния разполагаем доход на домакинствата

През третото тримесечие на 2022 г. брутният разполагаем доход на домакинствата (сезонно коригиран и в номинално изражение,) се е увеличил с 1,9 на сто в ЕС, както и с 2,4 на сто в еврозоната в сравнение с предходното тримесечие. Експертите на Евростат обясняват, че ръстът е в резултат на положителния принос на компенсацията на наетите лица, брутния оперативен излишък и брутния смесен доход, както и нетния доход от собственост и други нетни текущи трансфери към домакинствата. Противно на това, фактори като текущите данъци и нетните социални осигуровки имат голям отрицателен принос към разполагаемия доход на домакинствата.

Разполагаемият доход на домакинството е общата парична сума, с която домакинствата разполагат за харчене и спестявания, след като се обложат с данъци върху доходите и се отделят дължимите пенсионни вноски.

Коефициентът на спестяване на домакинствата намалява и в ЕС, и в еврозоната

През третото тримесечие на 2022 г. спрямо тримесечие по-рано коефициентът на спестяване на домакинствата е намалял с 0,6 процентни пункта (п.п.) в ЕС, както и с 0,2 процентни пункта в еврозоната.

Сред страните членки, за които има налични данни, нивото на спестяване на домакинствата е нараснало в четири страни, но е намаляло в единадесет. Най-голям ръст са отбелязали Австрия (+9,1 процентни пункта), Полша (+2,5 п.п.) и Чехия (+2,1 п.п.) заради нарастването на брутния разполагаем доход на домакинствата с по-бързи темпове от потреблението. В същото време Унгария (-9,2 п.п), Португалия (-3,9 п.п.) и Испания (-2,6 п.п.) са имали най-значителен спад на коефициента на спестяване на домакинствата.

Коефициентът на спестяване се определя като съотношение на брутното спестяване към брутния разполагаем доход.

Нивото на инвестициите на домакинствата спада в ЕС и еврозоната

През третото тримесечие на миналата година равнището на инвестициите на домакинствата и в ЕС и във валутния съюз е спаднало с 0,2 п.п. спрямо предходното второ тримесечие.

Сред членките на ЕС, за които има данни, нивото на инвестициите на домакинствата се е увеличило в пет страни, задържало се е стабилно в Испания, и е намаляло в девет страни.

Най-голямо увеличение на нивото на инвестициите на домакинствата през третото в сравнение с второто тримесечие са регистрирали Унгария (+0,9 процентни пункта), Ирландия (+0,6 п.п.) и Финландия (+0,4 п.п.), докато най-голям спад има в Австрия (-1,2 п.п.), Нидерландия (-0,6 п.п.) и Полша (-0,5 п.п.)

Нивото на инвестиции на домакинствата се определя като бруто образуването на основен капитал се раздели на брутния разполагаем доход, като последният е коригиран спрямо промяната в нетния собствен капитал на домакинствата в резервите на пенсионните фондове.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161