EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

ЕС се подготвя за ваксинация в близките дни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС се подготвя за ваксинация в близките дни

mail16:35 | 02.12.2020прегледи 708 коментарикоментари 0


През последните дни правителствата на ЕС и САЩ започнаха подготовка за доставка на ваксини срещу Ковид 19, както и планове за имунизация. Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви във вторник, че ЕС вече е осигурил около 2 млрд.дози ваксини срещу коронавирус и че първите граждани от блока ще могат да бъдат ваксинирани преди края на декември. Според изданието "Файненшъл таймс" обаче ЕС вероятно няма да започне да разпространява ваксини преди началото на следващата година, освен това компаниите Pfizer Inc. и BioNTech SE, очакват да получат становище от Европейската агенция по лекарствата (EMA) за своята ваксина на 29-и декември. Обсъждането на кандидата за ваксина на Moderna трябва да се състои на 12-ти януари, след като компанията подаде молба за спешно одобрение в понеделник. Ваксината, произведена от AstraZeneca plc и Оксфордския университет, няма да бъде обсъждана преди следващия месец.

Европейската агенция по лекарствата оценява данните за ваксините срещу COVID-19, произведени от "Пфайзър" и "Модерна", и засега не може да се посочи кога ще излезе със становище. Това съобщи във вторник говорител на ЕК. Той поясни, че ако ваксините бъдат оценени положително, ЕК ще трябва да даде одобрение за допускане на препаратите до пазара в ЕС. Преди комисията да се произнесе, държавите от ЕС трябва също да одобрят достъпа до ваксините, уточни говорителят след въпроси на пресконференция, предава БТА. По неговите думи, за да може ЕК да се произнесе положително, ще бъде необходимо квалифицирано мнозинство сред държавите от ЕС (55 на сто от страните, представляващи 65 на сто от европейското население). Говорителят добави, че комисията е готова да даде пазарен достъп броени дни след положителното становище на лекарствената агенция. Комисията ще действа в случая по спешна процедура, заяви говорителят. Той допълни, че ЕК е готова да осигури на държавите от ЕС помощ за преноса и съхранението на ваксините. По неговите думи, след като лекарствената агенция и ЕК дадат разрешение, доставката на ваксините ще бъде договаряна пряко между държавите и производителите. Говорителят призова да не се смесват въпросите за осигуряване на ваксините и спекулациите с борсовата стойност на фармацевтичните дружества след съобщенията за успешна ваксина.

По предварителни данни, първата ваксина, която очакваме да дойде в България е тази на „Пфайзер“, вероятно преди Нова година или непосредствено след. От тази ваксина ще пристигнат първо 125 хил. дози, уточни здравният министър Ангелов по време на заседание при премиера Борисов в понеделник. Подготвя се националният ваксинационен план. Рисковите групи ще са първите, които ще бъдат ваксинирани - освен медиците и полицаите, се добавят и други категории, обяви здравният министър Костадин Ангелов: „Възрастните хора от домовете, трябва да отдадем изключително важно значение на българските учители, които също са на първа линия. Вървим напред по отношение на създаването на логистика за пристигането на ваксината - по предварителни данни първата ваксина, която очакваме да дойде в България, това е ваксината на Пфайзер, вероятно преди Нова година или непосредствено в началото на следващата година. Създали сме необходимата логистика - първо в страната ще пристигнат от тази ваксина 125 000 дози."

Здравният министър Ангелов подчерта още, че след въвеждането на разширените противоепидемични мерки, за миналата седмица - за 7 дни, излекуваните са 12 070. Ангелов очерта, че София излиза от областите с най-висока заболеваемост – от 1000 случаи на 100 000 и в тази група остават само две области – Габрово и Кюстендил. Наблюдава се и намаляване на натиска върху здравната система, а в София той бе доста сериозен. В национален план е осигурена пълна обезпеченост с лични предпазни средства, дезинфектанти и медикаменти като ремдесивир е налице за всеки нуждаещ се български пациенти.

Възможно е разпределянето на първите две ваксини срещу новия коронавирус сред американците да започне преди Коледа, заяви здравният министър на САЩ Алекс Азар, след като компанията "Модерна" (Moderna Inc) стана вторият производител на ваксини, който вероятно ще получи спешно одобрение от американските власти, предаде Ройтерс. Азар каза в предаването "Тази сутрин" на телевизия Си Би Ес

Русия е доставила първата партида от ваксината "Спутник V" за ваксиниране на обикновени граждани на болница южно от Москва, която съобщи, че е започнала ваксинация на местното население миналата седмица, предаде Ройтерс. Руските власти, които се надпреварват със западните фармацевтични компании в съперничеството кой ще достави първите дози от ваксината срещу коронавирус, заявиха, че според предварителни резултати ваксината "Спутник V" има ефективност от 92 процента в защитата срещу COVID-19, предава БТА.

Централната градска болница в Домодедово заяви на сайта си, че жителите, които искат да се ваксинират, трябва да се регистрират предварително на правителствен сайт и да представят отрицателен тест за коронавирус, както и лични документи в деня на ваксинацията. От септември в Русия се наблюдава ръст на случаите на коронавирус, но властите отказаха да въвеждат строга карантина и заявиха, че целенасочените мерки са достатъчни за справяне с кризата, отбелязва Ройтерс

Руската служба Роспотребнадзор заяви, че ваксината, разработена от сибирския Институт "Вектор", е получила разрешение този месец за провеждане на изпитания върху 150 доброволци на възраст над 60 години и 3000 доброволци над 18 години, предава БТА.  Според службата изпитанията ще се проведат в Москва и още няколко града, включително Казан и Калининград. Русия заяви по-рано този месец, че другата й ваксина "Спутник V" е показала по първоначални данни 92 процента ефективност за предпазване на хората от КОВИД-19.

 Френският президент Еманюел Макрон заяви миналата седмица, че ваксините може да започват да се прилагат още в края на годината във Франция, ако бъдат одобрени от френските регулаторни органи. Според регулатора при първа фаза на ваксиниране трябва да бъде поставена ваксина на обитателите на старчески домове и на персонала, който се грижи за тях. Това са около 840 000 души. След тях при втора фаза трябва да бъдат ваксинирани хората на и над 65 години, а после и някои здравни работници. Ще последват още три фази на ваксиниране, насочени към хората с придружаващи заболявания, като например диабетиците, към други изложени на риск професии и накрая към възрастните, за които не е известно, че имат придружаващи заболявания. Препоръките ще се променят в зависимост с получаването на повече данни. Ръководителят на ведомството Доминик Льо Гюлюдек препоръчва ваксинирането да е на доброволна основа.

ЕС досега има договори с шест фармацевтични компании, разработили и изпитващи ваксини срещу коронавируса - Sanofi и GlaxoSmithKline, Johnson & Johnson, AstraZeneca, CureVac, Pfizer and BioNTech, както и Moderna. Очаква се на този етап ЕС да разполага с 1,9 милиарда дози, като Франция цели да си осигури около 295 милиона дози.

Великобритания се готви за безпрецедентна кампания по ваксиниране срещу коронавирус, която да започне още през втората седмица на декември. За целта бе назначен специален зам.-министър, който да я ръководи. Британски медии разкриха, че е променен обявеният график за ваксиниране и първи ще бъдат не хората над 80 г. в старчески домове и техният персонал, а медиците на първа линия. Причината е естеството на ваксината на “Пфайзер” и “Байонтек”, която се очертава да бъде първата разрешена от британските регулационни органи през следващите дни. Тя трябва да се съхранява при минус 70 градуса и срокът ѝ на годност в обикновен хладилник е само 5 дни. Освен това е установено, че ако бъде местена повече от четири пъти, може да се намали нейната ефективност.

Великобритания е поръчала 40 млн. дози от ваксината, като първите 10 млн. трябва да пристигнат до края на годината. Транспортирането им ще стане от завода на “Пфайзер” в Белгия около 7 декември, след което от основен център ще се разпределя към различни болници в страната. Затова е много трудно първо да бъдат ваксинирани хората в старческите домове, каквито бяха първоначалните планове. Те обаче ще получат безплатно витамин D, тъй като няколко проучвания показаха, че липсата му има връзка с по-тежкото протичане на болестта от коронавирус.

Гърция ще получи ваксина срещу новия коронавирус до края на 2020 г., а дотогава ще й се наложи да води трудна борба с пандемията, заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис на видеоконферентно заседание на правитеството, предаде ТАСС. Мицотакис каза, че правителствените ведомства вече са подготвили много подробен план за процеса на масова ваксинация на цялото гръцко население. По думите му ще бъде проведена много щателна кампания за информиране на обществеността за необходимостта от ваксинация на колкото се може по-голям брой граждани. "Ваксината, както вече много пъти сме казвали, ще бъде безплатна. Ваксинацията очевидно няма да е задължителна, но именно затова е толкова важно да се спечели битката с общественото мнение за това колко необходимо е да се ваксинират всички... Според нашите предвиждания първите ваксини ще бъдат доставени в Гърция до края на годината, ако както очакваме, те бъдат одобрени от комепетентните европейски организации", посочи премиерът, цитиран от БТА. Той съобщи също, че гръцки учени са разработили собствен "бърз тест с изключително висока ефективност". "Този бърз тест е защитен с авторски права, принадлежащи на гръцката държава. Ние се надяваме, че той скоро ще бъде пуснат в производство и ще бъде достъпен на изключително конкурентни цени", посочи Мицотакис.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg