EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕС решава за мигрантите и сделката с Турция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС решава за мигрантите и сделката с Турция

mail09:24 | 17.03.2016прегледи 960 коментарикоментари 0


Днес и утре заседава Европейският съвет. За втори път този месец лидерите на 28-те страни-членки на ЕС ще направят опит да постигнат споразумение с Турция за овладяването на миграционните потоци. На 18 март Ахмет Давутоглу, министър-председател на Турция, ще се присъедини към тях за участие в специална работна сесия относно сътрудничеството между ЕС и Турция.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск посочва в своята покана до участниците в заседанието, че все още много въпроси остават открити, преди да бъде очертана възможността за постигането на сделка.

Целта ни е ясна - постигането на споразумение, приемливо за всички в ЕС, както и за Турция, заявява Туск. Остава ни още много работа, добавя той.

Туск отбелязва, че трябва да бъде направено необходимото за предотвратяване на използването на други маршрути от мигрантите след затварянето на пътя през Западните Балкани. Според него отношенията на ЕС с Анкара сега могат да бъдат доразвити в по-широка област, като обхванат въпроса за Кипър. Само ако това е възможно, можем да продължим напред, пише той.

Дипломати от ЕС поясниха, че искането на България за записване на ангажимент в споразумението за предпазване на всички турски граници от незаконен приток на мигранти към ЕС се възприема като основателно от всички в Общността, предаде кореспондентът на БТА в Бръксел. По техните думи има добра воля от турска страна за изпълнение на това изискване. Според дипломатите всеки от откритите въпроси може да възпрепятства постигането на сделка с Анкара.

Тази вечер европейските ръководители ще обсъдят икономическата обстановка в ЕС. Утре се очаква те да решат дали е постигнато споразумение с Турция, според което занапред незаконно проникналите в Гърция мигранти да бъдат връщани в Турция, а срещу това от Турция към ЕС да бъдат изпращани сирийски бежанци по схемата "един за един".

Какво се обсъждаше преди Съвета:

Държавите-членки на ЕС да отчетат необходимостта от защита и включване на българските морски и сухопътни граници с Турция в споразумението между ЕС и Анкара, което ще бъде финализирано на предстоящия Европейския съвет. За това призова вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева при участието си в Съвет „Общи въпроси“ в Брюксел, който подготвя Срещата на върха на държавните и правителствени ръководители на ЕС, насрочена за 17 и 18 март, съобщи правителствената пресслужба.

Вицепремиерът Кунева цитира писмото на министър-председателя Бойко Борисов до председателя на Европейския съвет Доналд Туск. „Очакваме сухопътните граници на Турция с държавите-членки на ЕС – България и Гърция, както и всички морски граници между Турция и ЕС, включително морската граница между България и Турция в Черно море, спешно да станат част от преговорите и споразумението с Турция за справяне с въпросите на миграцията. Очакваме в документа, който ще бъде договорен с турската страна, да бъде включена ясна формулировка за турските сухопътни граници с държавите-членки на ЕС – България и Гърция, и всички морски граници между Турция и ЕС“, заяви Кунева.

Вицепремиерът посочи, че трябва да се ускори работата по решаване на хуманитарните въпроси, от една страна, както и да се изготвят нови стандарти за защита на външните граници на ЕС. Пред журналисти в Брюксел тя посочи, че Европа не е достатъчно бърза. „Необходимо ни е повече чувство за спешност“, категорична беше Кунева.

Тя посочи, че решението на страните-членки да отложат българското членство в Шенген в момента поставя страната ни в неизгодна позиция, защото не всички външни граници на ЕС са шенгенски, какъвто е случаят с българската. Кунева изрази очакване въпросът с Шенген да бъде решен до края на годината. България е изразила достатъчно отчетливо през последните дни своята позиция и тя е в полза и на страната, и на ЕС, посочи Кунева.

Цената на сделката

6 милиарда евро е цената, според турските власти, която европейците трябва да платят за осигуряване нормални условия на живот на сирийските бежанци, посочва кореспондентът на БНР в белгийската столица. Ако се приеме, това би означавало българската вноска от бюджета от сегашните 5,9 милиона евро може да скочи двойно за следващите 3 години.

За да приема обратно нелегално пристигналите в Гърция мигранти, Анкара иска срещу всеки върнат сириец ЕС да дава убежище на друг, подбран от властите в Турция. Брюксел планира за целта 72 хиляди места за настаняване по квоти. Мярката цели да разубеди хората да ползват трафикантските канали с обещанието, че има легален начин за бежанците да стигнат до Европа. Унгария обаче настоява тази релокация да бъде доброволна за всяка страна, а не задължителна.

Премиерът Борисов с важно уточнение:

Държа да уточня, че средствата, които се предоставят по Механизма на Европейската комисия за Турция, отиват не в турската държава, а в бежанските лагери за храна, здравни услуги и образование. Там са се родили над 60 хиляди деца, трябва някой да се погрижи за тях, заяви министър-председателят Бойко Борисов на днешното правителствено заседание. На него беше прието предложение до Народното събрание за ратифициране на Общото споразумение за създаване на рамка за управлението и условията на механизма за Турция в полза на бежанците. „Спекулация е, че ние плащаме на Турция. Тези пари отиват за хуманитарна дейност, а не за услугата Турция да държи бежанците там”, коментира премиерът.

На заседанието на кабинета той постави и въпроса за резултатите от работата на междуведомствената комисия, която трябваше да съобрази с международноправните норми ползваните от почетните консули в България привилегии. Заместник-министърът на външните работи Валентин Порязов докладва, че са изготвени промени в три наредби, с което драстично ще бъдат ограничени привилегиите им относно ползването на дипломатически номера на леки автомобили, освобождаване от ДДС и митнически сборове.

Още по темата: Стенограма от правителственото заседание

Последни новини от Турция и Гърция:

Трафикантите на хора продължават да превозват мигранти от Турция към Гърция, като променят маршрутите, за да избегнат патрулите на НАТО, предаде ДПА, като цитира командир Йорг Клайн. Според него между 20 и 40 лодки все още правят курсове всеки ден, като внимават да не се засичат със седемте патрулни съда на НАТО.
Натовското присъствие в няколко изолирани участъка на крайбрежната ивица не е достатъчно според Клайн. Броят на мигрантите, които слизат на остров Лесбос всеки ден, почти не се е променил от началото на натовската операция миналия месец в Средиземно море, която е ограничена за момента в морето между Лесбос и Турция, уточнява ДПА.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4190