EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕС отпуска средства за Босна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС отпуска средства за Босна

mail08:30 | 21.12.2023прегледи 1064 коментарикоментари 0


В рамките на проекта EU4AGRI, финансиран от Европейския съюз в Босна и Херцеговина, на 15 декември беше публикувана нова обществена покана на стойност два милиона конвертируеми марки (КМ) за подпомагане на инвестициите в първичното земеделско производство, предаде за БТА босненската агенция ФЕНА.

Чрез тази публична покана Европейският съюз ще подкрепи земеделски стопанства, които допринасят за стабилизирането/укрепването на конкурентоспособността на производството и повишаване на нивото на производителност на първичното земеделско производство.

Подкрепата ще насърчи модернизацията и въвеждането на нови технологии и иновации, подобряването на качеството на продуктите, хигиената и безопасността на храните, добрите бизнес практики и устойчивото развитие чрез подобряване на управлението на природните ресурси, опазването на околната среда, защитата на работниците и безопасността на храните и приноса за смекчаване на последиците от пандемията от ковид-19.

Средствата, които ще получат одобрените кандидати, може да са в размер от 40 000 до 150 000 KM (без ДДС). Допустимите инвестиции включват закупуване на трактори, машини и друга селскостопанска техника за фермери в Босна и Херцеговина. За всеки проект кандидатът трябва да осигури собствено съфинансиране в размер на минимум 35 на сто от общия размер на допустимите разходи на предлаганата инвестиция. Максималният размер на безвъзмездната финансова помощ чрез мярката за подпомагане е 65 на сто от общия размер на допустимите разходи на предложената инвестиция за всички сектори.

За безвъзмездна финансова помощ по мярката за подпомагане може да кандидатстват търговци/еднолични предприемачи, кооперации и търговски дружества.

Проектите, които ще бъдат финансово подпомогнати, трябва да са свързани изключително със селскостопански сектори като производство на мляко и месо, отглеждане на зърнени култури и маслодайни семена, отглеждане на плодове - включително лозарство и маслини, отглеждане на зеленчуци, производство на материал за насаждения (овощни разсади, посадъчен материал от картофи), производство на яйца, отглеждане на билки и лечебни растения.

Кандидатстването става само чрез електронната система за подаване на заявления https://javnipoziv.undp.ba/, предоставена от проекта EU4AGRI.

EU4AGRI е четиригодишен (2020-2024) проект на Европейския съюз на стойност 20,25 милиона евро, чиято цел е да модернизира земеделския и хранително-вкусовия сектор в Босна и Херцеговина. Проектът се изпълнява и съфинансира от Програмата за развитие на ООН (ПРООН) в Босна и Херцеговина и Чешката агенция за развитие (CzDA)./БТА


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg