EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕС отлага транша за Гърция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС отлага транша за Гърция

mail14:30 | 17.11.2010прегледи 504 коментарикоментари 0


Австрия обяви, че страните от еврозоната са се споразумели да отложат за януари изплащането на следващия транш от помощния кредит за Гърция, предаде Асошиейтед прес.
Австрийският министър на финансите Йозеф Прьол съобщи днес в Брюксел, че решението за забавяне на плащането, която първоначално трябваше да бъде направено през декември, е било взето на снощното заседание на министрите.
Прьол още вчера заяви, че Австрия няма да внесе своя дял от 190 милиона евро за следващия транш, тъй като Гърция не е изпълнила ангажиментите си по споразумението за спасителния план.
В понеделник Гърция обяви, че дефицитът й за 2010 година ще бъде значително по-висок от първоначалната прогноза, припомня АП.
По- късно през деня говорителят на Европейската комисия Амадеу Алтафаж заяви, че все още не е взето никакво решение за изплащането на допълнителен транш от заема за Гърция, предаде Франс прес.
Той каза това по повод изказването на австрийския министър на финансите Йозеф Прьол, че страните от еврозоната са се споразумели да отложат за януари изплащането на следващия транш от помощния кредит за Гърция, вместо това да стане през декември.
Алтафаж уточни, че заемът поначало е бил предвиден за януари. Той припомни, че в момента в Атина са експерти от Европейската комисия, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ), за да проверят дали са налице условията за това плащане, но оценката още не е направена.
Вчера австрийският финансов министър заплаши, че страната му няма да внесе дела си от 190 милиона евро към следващия транш от заема от еврозоната за Гърция, изтъквайки, че Атина не е изпълнила ангажиментите си в данъчната сфера с цел намаляване на бюджетния дефицит.
Говорителят на Еврокомисията добави, че ако европейските страни дадат зелена светлина за заема след оценката на експертната мисия в Атина, европейската част от транша трябва да бъде изплатена през януари, докато решението за това трябва да се вземе през декември.
През пролетта на Гърция бе отпуснат заем на обща стойност 110 милиарда евро за три години от партньорите й от еврозоната и МВФ, за да се справи с тежките си финансови проблеми. 30 милиарда от този заем вече са изплатени. Преди всеки транш мисия от експерти отива на място да провери дали Гърция изпълнява условията за намаляване на бюджетния дефицит, в замяна на които й бе отпуснат заемът.
Гръцкото министерство на финансите потвърди, че делът на еврозоната от 6,5 милиарда евро от следващия транш от заема ще бъде отпуснат през януари, а не през декември, както е било предвидено. Източник от министерството уточни, че става въпрос за техническо отлагане предвид коледните и новогодишните празници, както и че това няма да представлява никакъв проблем за страната.
В комюнике на финансовото министерство е посочено, че това отлагане е било съгласувано отдавна с комисията предвид срещата на министрите на финансите от еврозоната в средата на декември, точно преди празниците, на която трябва да се даде зелена светлина за изплащането на парите. Министерството е на мнение, че ЕКОФИН без проблем ще деблокира средствата за третия транш от заема.
Същият източник от гръцкото министерство увери, че австрийският министър на финансите Йозеф Прьол, който заяви, че страната му може да не внесе своя дял от помощния пакет, след това се отказал от думите си на среща с колегите си от еврозоната в Брюксел.
Гръцкият министър на финансите Георгиос Папаконстантину, който утре ще представи в Атина проектобюджета за 2011 година, се ангажира на същата тази среща да бъдат взети всички необходими мерки за подобряване на финансовото състояние на Гърция, за което настояват нейните кредитори.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg