EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Европа притиска Гърция за реформи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Европа притиска Гърция за реформи

mail10:03 | 17.11.2010прегледи 571 коментарикоментари 0


"Меркел ни изнудва за третия транш", така в. "Вима" коментира предложенията на германския канцлер във връзка със създаването на европейски механизъм за управление на кризи.
Премиерът Папандреу обвини Меркел, че тези нейни предложения подкопават стабилността на Европа и предимно финансово най-слабите страни.
"Меркел играе на домино, германската непримиримост застрашава с дългова криза цялата еврозона", отбелязва в. "Та неа". Изданието твърди, че еврозоната буквално се е разделила на две заради твърдата позиция на Меркел по отношение на задлъжнелите страни членки и че точно това й поведение било довело Ирландия на крачка от фалита.
В друга публикация се посочва, че правителството в Атина е съзряло германски пръст зад изявлението на австрийския финансов министър, че Австрия няма да участва в предоставянето на третия транш от заема за Гърция, тъй като страната не изпълнява задълженията си.
Заради това "Папандреу прави коалиция срещу Берлин, създава общ фронт със страните от юга и с Ирландия", пише още вестникът.
Във връзка с това се цитират думите на президента на ЕС Херман ван Ромпой, че "еврозоната е изправена пред криза за оцеляване".
На този фон в. "Вима" алармира за възникнал взривоопасен климат на разговорите между правителството и пратениците на така наречената тройка - ЕК, ЕЦБ и МВФ, които проверяват изпълнението на плана за икономии.
Вестникът твърди, че европейските инспектори оказват натиск върху икономическия екип на кабинета Папандреу, за да бъдат вкарани исканията им за още съкращения в проектобюджета за следващата година.
В. "Етнос" пише, че президентът на Съюза на гръцките индустриалци е поискал да бъдат преформулирани приоритетите в подписания от правителството меморандум с ЕС и МВФ за пакета от заеми. "Виждаме фалита в очите и сме на последната права от
операцията за спасението на страната", казал Димитрис Даскалопулос, като предложил на кабинета да избира: "уволнения или фалит".
"Ако не бъдат закрити работни места в държавния сектор с математическа точност ще фалираме", казал шефът на гръцките индустриалци.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg