EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕС ограничава банковите бонуси

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС ограничава банковите бонуси

mail12:31 | 30.06.2010прегледи 620 коментарикоментари 0


От началото на идната година банкерите в Европа ще могат да взимат в брой до една трета от бонусите си, според планираните нови правила. Това заяви пред Reuters водещ евродепутат.
Новият режим, който надминава американските правила, съгласувани миналата седмица, ще бъде първото ограничение върху възнагражденията на банкерите и победа за депутатите от Европейския парламент, които иначе са изостанали в усилията си да регулират банковата дейност.
"Банкерите са показали, че въпреки кризата те не са способни да се самоконтролират. Този закон ще го направи вместо тях", заяви британският евродепутат г-жа Арлийн Маккарти, която от името на парламента е договорила по-строгите правила с
европейските страни.

 

Следват някои от основните точки в постигнатото споразумение, които Маккарти е посочила пред Reuters:

 

    - Максималният размер в брой, който ще може да бъде взиман, ще бъде 30 процента, докато при големите бонуси този дял ще бъде една пета. Нов банков регулаторен орган ще определя размера на този голям бонус.

    - Ограничението ще гарантира, че бонусите са обвързани с постиженията в дългосрочен, а не са парични възнаграждения за поемане на риск в краткосрочен план.

    - Парламентът се е споразумял със страните те да въведат правилата до началото на идната година, за да могат да бъдат покрити бонусите, изплащани от януари.

    - Най-малко половината от бонусите трябва бъдат изплащани под формата на инструменти, зависещи от стабилността на банката, като акции на компании или условен капитал.

    - Банките, които държавата спасява, трябва да ограничат бонусите, изплащани на мениджърите.

    - Предвиждат се и по-високи минимални капиталови изисквания.

 

В САЩ демократите в Конгреса са на път да приемат по-строга регулация на финансовата индустрия, предаде Асошиейтед прес.
Преговарящите от Камарата на представителите и Сената се надяват текстът да бъде гласуван от Камарата днес, както и да си осигурят гласовете на трима противопоставящи се републиканци в Сената. Гласуването в Сената обаче вероятно няма да стане преди едноседмичната почивка на Конгреса по случай 4 юли, отбелязва АП.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg