EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕС, МВФ и ЕЦБ проверяват банките на Ирландия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС, МВФ и ЕЦБ проверяват банките на Ирландия

mail10:45 | 18.11.2010прегледи 714 коментарикоментари 0


В Ирландия пристигнаха представители на ЕС, МВФ и ЕЦБ, за да анализират с ирландското правителство структурните проблеми на националната банкова система и как са й се отразили последните събития на световния финансов пазар, предадоха световните агенции.
Молбата на ирландското правителство за финансова помощ от ЕС стана практически неизбежна, след като вчера ръководството на еврозоната съобщи, че без да бъдат предприети кардинални мерки за стабилизиране на ирландската банкова система, ЕЦБ няма да може да предоставя на ирландските банки продължително и в необходимия размер кредити в рамките на специалната си програма.
Ирландските банки имат огромни задължения след краха на жилищния пазар в страната и сега от фалит ги спасява само помощта от ЕЦБ. Ако предоставяните кредити бъдат съкратени, то ирландските финансови институции ще се окажат без необходимите средства, посочва ИТАР-ТАСС.
Ръководителят на Европейски фонд за финансова стабилност Клаус Реглинг заяви вчера, че условията за предоставяне на помощ на Ирландия ще бъдат определени през следващите 5 до 8 дни. Той призова за по-бързо определяне на платформата за постоянния финансов механизъм за помощ на европейски страни, изпаднали във финансови затруднения.
Според информирани източници министрите на финансите на ЕС вече са одобрили пакет от 50 милиарда евро за подпомагане на ирландския банков сектор, отбелязва ИТАР-ТАСС.
Ирландия пое контрола върху три банки и се очаква да придобие още банки според спасителен план, който вече е достигнал 45 милиарда евро (61 милиарда долара) и вероятно ще бъде причина дефицитът на страната за 2010 година да достигне 32 процента от брутния вътрешен продукт. Правителството в Дъблин настоява, че няма нужда от спасителен пакет от Европа, но засилващите се съмнения за способността на Ирландия да плати сметките си доведоха до скок на лихвите по ирландските държавни облигации, припомня Асошиейтед прес.
Тези опасения изостриха дълговата криза, която засяга и други уязвими европейски страни, като лихви по техните облигации се повишиха толкова, че има опасност от дестабилизиране на общата европейска валута, отбелязва АП.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1048