EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕС има зърнен баланс и без руска пшеница

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС има зърнен баланс и без руска пшеница

mail16:40 | 17.08.2010прегледи 1894 коментарикоментари 0


Забраната за износ на руско жито заради тазгодишните тежки климатични условия и горските пожари няма да отрази върху зърнения баланс в Европейския съюз.
Европейския съюз внася годишно около 1 млн. тона  зърно от Русия. В същото време зърненият пазар в съюза достига 380 - 300 милиона тона годишно. Същевременно  реколтата през тази година е добра, имаме също запаси от зърно, заяви  говорител на Европейската комисия.
При това положение забраната за износ на жито от Русия не може да се отрази пряко и съществено върху житния пазар в Европейския съюз, изтъкна той.
Украйна възнамерява да ограничи износа си на зърно до 2,5 милиона тона до края на годината, заяви министърът на аграрната политика Микола Присяжнюк, цитиран от ИТАР-ТАСС.
Утре министерският съвет ще разгледа въпроса за обема на квотите заедно с търговците на зърно, добави той. Освен това допълнително ще бъдат отпуснати 1 милион тона зърно, намиращи се в пристанищата. Няма да има ограничения за износа на царевица,  посочи министърът. Миналата седмица украинското правителство реши временно да бъдат въведени квоти за продажба на зърно в чужбина. "Украйна може да не ограничава износа на зърно, все още е рано да се говори за неизбежност на такава мярка", заяви тогава вицепремиерът Сергий Тигипко.
Тази година се очаква Украйна да добие 42 милиона тона  зърно, въпреки че в началото на годината прогнозата беше за реколта от 46 милиона тона  - по-малко от рекордното количество, добито през 2008 година, когато реколтата от зърно надхвърли 53 милиона тона.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg