EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕС изгражда суперкомпютър в София

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС изгражда суперкомпютър в София

mail12:00 | 17.06.2019прегледи 603 коментарикоментари 0


 В България ще бъде изграден суперкомпютър, съобщи европейският комисар по цифровата икономика и цифрово общество Мария Габриел на брифинг в Министерския съвет след срещата си с премиера Бойко Борисов и с ръководителя на Генерална дирекция "Свързаност" към Европейската комисия Роберто Виола. По този начин България ще бъде една от осемте държави, в които ще заработи европейски суперкомпютър на световно равнище.
    По думите на Габриел суперкомпютрите работят в полза на хората и децата, защото позволят много бързо да се правят изследвания, свързани с ваксините и лекарствата. Те допринасят и за привличане на инвестиции. В автомобилостроенето Мария Габриел даде пример, че ако за направата на една нова кола и платформата й са необходими поне 60 месеца, със суперкомпютъра това време се редуцира на 24 месеца. Тя уточни, че общата инвестиция е 1 млрд. евро, от тях 486 млн. евро са предоставени от Европейската комисия. Останалите са от държавите-членки и частните партньори. Конкретно проектът за България струва 18 млн. евро, като 12 са българско финансиране, а останалите 6 милиона са от ЕК, посочи Мария Габриел. Тя добави, че до края на 2020 г. този суперкомпютър трябва да заработи.
  Ръководителят на Генерална дирекция "Свързаност" към Европейската комисия Роберто Виола добави, че тази инвестиция е най-голямата на Европейския съюз в България по отношение на научната инфраструктура. По думите му този компютър, който ще бъде изграден в България, е толкова мощен, колкото този в центъра на НАСА. "Това ще бъде най-мощният суперкомпютър в Източна Европа", изтъкна Роберто Виола.
  Роберто Виола уточни, че този суперкомпютър има три основни сфери на приложение. Хората ще имат по-добро разбиране за болести, които днес не могат да бъдат излекувани, давайки пример с рак и други дегенеративни болести. Освен това той ще помогне на голямата индустрията, малките и средни предприятия и отбраната. Ще има възможност за въвеждане на изкуствен интелект. Суперкомпютри се използват за по-добро разбиране за това как да се работи за т. нар. "точно селско стопанство". Чрез него могат да се предвижда торнадо, гръмотевични бури и земетресения. Българският суперкомпютър ще работи в мрежа с всички европейски компютри. В момента има осем много големи компютри, обясни още ръководителят на Генерална дирекция "Свързаност" към Европейската комисия.
  Министър-председателят Бойко Борисов обяви, че в този център ще работят предимно българи. Той ще бъде изграден в Технопарка. Борисов коментира, че този суперкомпютър ще бъде приложим във всички сфери. Според него този суперкомпютър ще даде и огромни възможности в страната ни. Чрез него ще може да бъдат тествани детайли от автомобили, мостове и сгради. Той ще създаде огромни възможности и в здравеопазването. Суперкомпютърът ще работи 24 часа в денонощието, допълни той.
  Премиерът Борисов изтъкна, че в Източна Европа няма подобни машини, което извежда България в съвсем нова роля в сферата на иновациите, науката и високите технологии. "Всяко нещо може да бъде тествано по най-добрия начин и гарантирано за пазара, така че внедряването да стане възможно най-бързо", изтъкна Бойко Борисов. Машините на този суперкомпютър ще бъдат разположени в Технопарка, уточни той.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1012