EUR 1.9558
USD 1.8118
CHF 1.9990
GBP 2.2736
CNY 2.5044
you tube
mobile version

ЕС вдигна санкциите срещу Иран

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС вдигна санкциите срещу Иран

mail13:45 | 21.01.2014прегледи 587 коментарикоментари 0


ЕС преустанови за срок от шест месеца редица икономически санкции срещу Иран в отговор на замразяването от негова страна на част от ядрените му дейности, съгласно сключеното споразумение между шестте големи сили и Техеран, обявиха външните министри на ЕС, цитирани от Франс прес и ИТАР-ТАСС.
Това решение бе очаквано след като Международната агенция за атомна енергия потвърди, че Иран е започнал да замразява част от ядрените си дейности.
Сред преустановените икономически санкции на ЕС е забраната за финансови транзакции с Иран, инвестициите в иранската нефтохимическа промишленост, застраховането на иранските петролни танкери и търговията със скъпоценни камъни и метали.
Иран ще получи достъп до 4,2 милиарда долара, замразени в чуждестранни банки, заяви представител на Държавния департамент, цитиран от ИТАР-ТАСС.
По-рано САЩ обявиха, че преустановяват действието на част от санкциите си срещу Иран след като Техеран замрази редица свои ядрени дейности.
Размразяването на активите ще се отпуска на части на Иран в продължение на шест месеца, тоест в периода на действие на временното споразумение, сключено между големите сили от групата 5+1 и Иран.
Средствата ще са разделени на осем части в размер между 450 и 550 милиона долара. Иранските власти ще имат последователно достъп до тях на 1 февруари, 1 и 7 март, 10 и 15 април, 15 май, 17 юни и 20 юли. Последната дата е заключителният ден от изпълнението на Съвместния план за действие. Дотогава петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН и Германия се надяват да се постигне окончателно и обхватно споразумение с Иран по ядрената му програма. Белият дом приветства действията на Иран по замразяване на негови ядрени дейности като важна стъпка напред, предаде Асошиейтед прес.

"Тези действия са първият път от близо едно десетилетие, когато Иран е въвел проверими мерки за спиране на напредъка по ядрената си програма. Иран също така започна да предоставя на Международната агенция за атомна енергия по-голяма прозрачност  за иранската ядрена програма чрез по-чести и щателни инспекции и по-голямото предоставяне на информация на МААЕ. Взети заедно, тези конкретни действия са важна стъпка напред", заяви говорителят на Белия дом Джей Карни. Карни добави, че останалите пет големи сили - Русия, Китай, Великобритания, Франция и Германия - също ще започнат да облекчават санкциите си срещу Иран. Той обаче отбеляза, че групата 5+1 ще продължи активно да налага санкциите, които остават в сила през следващите шест месеца.

 


Тагове: Иран, ЕС
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4263