EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕС: 90% загрижени за околната среда

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС: 90% загрижени за околната среда

mail16:20 | 20.06.2011прегледи 469 коментарикоментари 0


Проблемите на околната среда тревожат над 90 на сто от анкетираните във всяка от държавите в ЕС, сочи ново проучване на Европейската комисия. Мнозинството европейци очакват по-ефективното използване на ресурсите и опазването на околната среда да повишат икономическия растеж в ЕС. Въпреки икономическата криза почти 90 на сто от европейците мислят, че ЕС трябва да финансира
дейности, съобразени с природата. Повече от 80 процента от европейските граждани са съгласни, че за защитата на околната среда в тяхната страна е необходимо европейско законодателство.
Европейският комисар по околната среда Янез Поточник каза, че тези тенденции показват небивала ангажираност на гражданите на Европа с проблемите на околната среда. По неговите думи, цитирани в съобщение на ЕК, двама от всеки трима европейци заявяват, че са разделяли боклука си през последния месец, повече от половината се стремят да намалят потреблението на енергия, около 40 на сто се опитват да ограничат използването на продукти за еднократна употреба, а броят на европейците, предпочитащи по-екологично чисти форми на транспорт, нараства. Проучването показва растяща осведоменост по въпросите, пораждащи загриженост за природните ресурси. Запитани за евентуалните решения, 80 на сто от анкетираните предлагат предприятията да използват по-ефективно природните ресурси, повече от 70 на сто очакват по-активна намеса на националните правителства, почти 70 на сто са на мнение, че самите граждани трябва да бъдат по-активни. Като най-болни проблеми участниците в допитването определят изчерпването на природните ресурси, замърсяването на водите, растящия обем на отпадъците, прекомерното потребление. Въпреки икономическата криза почти 89 на сто от анкетираните очакват да бъдат отделени повече средства за опазване на околната среда. Проучването е направено между 13 април и 8 май с участието на 26 825 души от различни социални и демографски групи.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg