EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕС ще забрани вноса на ирански газ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС ще забрани вноса на ирански газ

mail14:15 | 05.10.2012прегледи 398 коментарикоментари 0


ЕС се готви да забрани вноса на ирански газ като част от новите мерки за засилване на натиска върху Ислямската република заради ядрената й програма, съобщиха днес дипломати, цитирани от Ройтерс.
Дипломати от страните в ЕС са започнали да подготвят пакет от санкции срещу Иран с намерение да ги приемат официално на среща на външните министри на 15 октомври в Люксембург. Снощи те постигнаха предварително споразумение за забрана на вноса на газ - първата мярка, спечелила одобрение. Пакетът включва също различни предложения, свързани с финансите и енергийната сфера, посочиха трима европейски дипломати.
"Договорихме се за газа. Големите страни като Германия, Великобритания и Франция подкрепиха мярката," казаха те. Според европейски източници иранският газ се доставя в Европа през Турция, която го смесва с азербайджански газ и го препраща към местоназначението му. Гърция и България са засега двете страни от ЕС в най-добри позиции да получават газ през Турция. Дипломатически източник отбеляза, че все още не са решени подробностите за това как те биха били засегнати.
Европейски дипломати казват, че има риск плановете на Евросъюза за затягане на санкциите да отчуждят Турция, която играе централна роля в стремежите на Европейската комисия да
диверсифицира газовите доставки, така че да стане по-независима от доминиращия доставчик Русия, допълва БТА. Рискът обаче си струвал усилията. Един от източниците на Ройтерс смята, че Турция вероятно ще пренебрегне забраната на вноса. "Вариантите са два.Турция или ще се включи или ще продължи вноса тайно," посочва той.

 


Тагове: ЕС, газ, Иран, забрана
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158