EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕС объркан от ускоряването на "Южен поток"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС объркан от ускоряването на "Южен поток"

mail14:45 | 31.10.2012прегледи 447 коментарикоментари 0


Опитите за ускоряване на проекта за газопровод "Южен поток", подкрепян от Газпром, няма да заобиколят антимонополните и екологичните правила в ЕС, са заявили пред онлйан изданието "ЕурАктив" източници от Европейската комисия.
По няколко повода ЕК вече е давала да се разбере, че не е виждала предварителен текст на проекта "Южен поток", и че "не е възможно" да се изграждат газопроводи, без да се направи надлежна оценка на въздействието върху околната среда, както изисква законодателството на ЕС, припомня изданието.

Защо се бърза?

Експерти, цитирани от частната американска информационно-аналитична и разузнавателна компания Стратфор (Stratfor), твърдят, че за Русия ще бъде много по-лесно да си осигури освобождаване от правилата на ЕС, ако строителството на "Южен поток" започне преди март 2013 година, когато влиза в сила третият пакет за енергийна либерализация на ЕС. Официални руски представители и медиите също неведнъж са споменавали крайния срок март 2013 година.
Представителите на Еврокомисията, с които се е свързало изданието "ЕурАктив", обаче подчертават, че директивите за електричеството и газа - двете ключови части от пакета - е трябвало да бъдат транспонирани от страните в ЕС до 3 март 2011  година и затова вече се приема, че са в сила. Комисията всъщност вече започна процедури за нарушения срещу някои страни членки, включително България, които не са транспонирали изцяло директивите в националното законодателство, посочиха европейските представители.
След откриването на процедурите за нетранспонирането през септември 2011 година, България е информирала само за частично транспониране на Третия енергиен пакет, отбелязва изданието. Нещо повече, все още е отворена една друга процедура за Втория енергиен пакет във връзка с липсата на прозрачност при условията за достъп на трета страна до мрежите за пренос на природен газ и липсата на подходяща система за наказания в случай на нарушаване на Газовия регламент, се допълва в публикацията. Въпросът е отнесен до Съда на ЕС от колегията на еврокомисарите през ноември 2011 година/БТА

 

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4189