EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕС - по-висока защита за инвеститори

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС - по-висока защита за инвеститори

mail12:15 | 29.10.2012прегледи 384 коментарикоментари 0


Инвеститорите трябва да бъдат по-добре защитени, а търговията на финансовите пазари - по-справедлива, посочва проект за европейско законодателство, гласуван от Европейския парламент. Правилата ще се прилагат за почти всички финансови инструменти, от ценните книжа до дериватите. Депутатите затегнаха и предложените правила за високочестотна търговия, съобщи българската пресслужба на ЕП.
"Основата на финансовото законодателство трябва да бъде регулирането на финансовите пазари, а не на отделните финансови продукти, както правехме в миналото. Всички системи за търговия трябва да бъдат обект на правила и затова ние въведохме понятието "организирани системи за търговия" (ОСТ). Искаме ясни
правила и по отношение на високочестотната търговия, така че да се ограничат спекулациите, без да се навреди на реалната икономика. Не съществува безрисков финансов пазар, но финансовата търговия трябва да се провежда на регулирани пазари и да има връзка с реалната икономика", заяви докладчикът по законодателството Маркус Фебер (ЕНП, Германия).
Според новото законодателство всеки инвестиционен посредник  трябва да действа честно, безпристрастно и в най-добрия интерес на своите клиенти при разработването и предоставянето на инвестиционни продукти за институционални или индивидуални клиенти. Всеки посредник трябва да гарантира, че продуктите му отговарят на потребностите на определена категория клиенти. Посредниците, предлагащи инвестиции, не трябва да възнаграждават или оценяват представянето на техните служители по начин, който да поражда конфликти между техните интереси и тези на клиентите им.

Правила за прозрачност при търгуване

Всички участници на пазара и всички оператори ще трябва да представят правила за прозрачност и процедури за ефективно изпълнение на поръчките и за определянето на това кои финансови инструменти трябва да се търгуват чрез техните системи. Те
трябва да бъдат подготвени и за случаите на възникване на проблеми с техните системи. Членовете на Европарламента решиха, че организираните системи за търговия (ОСТ) трябва да бъдат резервирани за некапиталови инструменти (деривативни инструменти и ценни книжа), така че да се приведат под новите правила.

Ограничения за търговията с висока честота

Евродепутатите затегнаха също правилата от предложението на комисията за търговията с висока честота, при която компютрите търгуват милиони поръчки в секунда, с малка или никаква човешка намеса. Те гласуваха разпоредби, които да гарантират, че всички поръчки са валидни за не по-малко от 500 милисекунди, т.е. няма да могат да бъдат отменяни или променяни през това време Всички предприятия и места за търговия ще трябва да гарантират, че са в състояние да се справят с внезапни скокове на поръчките или в случаите на сътресения на пазара. Необходими са и механизми за спиране на търговията, ако това се окаже
необходимо.

Спекулацията с цените на храните и енергията

Евродепутатите добавиха изменения за регулирането на стоковата търговия от страна на финансовия сектор, тъй като спекулациите на тези пазари често се посочват като причина за нестабилността на цените на храните и енергията. Измененията ще въведат също ограничения като максимална нетна позиция, която търговците могат да заемат за определени периоди от време.

Директива и регламент относно пазарите на финансови инструменти

Актуализираните Директива и Регламент относно пазарите на финансови инструменти (ДПФИ и РПФИ) регулират инвестиционните продукти и услуги, регулираните пазари, многостранните търговски системи (MТС) и организираните системи за търговия (ОСТ). Единните правила за търговия ще се прилагат за почти всички финансови инструменти като ценни книжа, структурирани финансови продукти или дериватни инструменти, които могат да бъдат търгувани на регулираните пазари, MТС или ОСТ.

Следващи стъпки

Гласуването в пленарна зала по това законодателство осигурява на парламента силен мандат в тристранните преговори със страните членки и Европейската комисия.

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg